Pyracantha Dart's Red

Bloeiperiode: mei, juni
Standplaats: zon, halfschaduw
Grond: doorlatend, kalkhoudend
Bijzonderheden: gemakelijk te verzorgen, altijd groen

De comeback van de vuurdoorn

Een tuin is van oorsprong omsloten. Vroeger omheinden we onze tuin om het vee en de gewassen te beschermen tegen wilde dieren en struikrovers. Tegenwoordig trekken we ons graag terug in onze tuin om tot rust te komen van ons drukke leven. Omheinen kan met muren, schuttingen en hekwerken, maar de mooiste en oudste manier is omheinen met een levende plantenhaag. Dat deden onze voorouders al in de prehistorie.  

Vuurdoorn als haag in je tuin

De keuze aan hagen is enorm. Beukenhaag, liguster, coniferen, etc. Je ziet ze veelvuldig aangeplant. Een mooie groenblijvende haag die een beetje in de vergetelheid in geraakt is de vuurdoorn (Pyracantha). In nieuwe wijken kom je deze heester nauwelijks meer tegen. Misschien omdat hij ouderwets aandoet? Dat is jammer want een haag van vuurdoorn kan er fantastisch uitzien. Helemaal als je meerdere soorten naast elkaar gebruikt. En strak gesnoeid is hij ook schitterend in een moderne tuin.

 

Bestel hier je vuurdoorn (Pyracantha Dart's Red) haag

In elk seizoen aantrekkelijk

Vuurdoorn

De vuurdoorn is groenblijvend en het hele jaar aantrekkelijk om te zien. In mei krijgen alle vuurdoorns massa’s crème witte bloemen: de bijen zijn er gek op. In het najaar verschijnen de glanzend rode, oranje of gele bessen als kleine druiven aan trossen. De bessen blijven hangen tot de eerste vorst en zijn een lekkernij voor de vogels. Vooral lijsters, merels en spreeuwen zijn er gek op.

Een haag die een veilige plek is voor vogels

De vuurdoorn is geen plant om zonder handschoenen aan te pakken! De stekels zijn bijzonder scherp en maken de haag ondoordringbaar. Vroeger werd de haag daarom vaak gebruikt om ongewenste bezoek te voorkomen. Zelfs de meest doorgewinterde inbreker zal deze struik mijden. Vogels maken dankbaar gebruik van deze eigenschap en zoeken de vuurdoorn graag op om zomers nestjes te maken en in de winter te schuilen. In de vuurdoorn zitten ze veilig en beschut. Geen kat zal proberen om dichtbij te komen.

 

De vuurdoorn is een goed alternatief voor de hagen die doorgaans aangeplant worden. De vuurdoorn is makkelijk, het hele jaar aantrekkelijk en is een snelle groeier. Wil  je snel resultaat, dan is de vuurdoorn ook te koop als kant en klaar haag.