Vind meer informatie over de laurier haag op www.kantenklaarhagen.nl

De laurier haag is in verschillende soorten verkrijgbaar. Wellicht ken je de bladeren van de laurier wel als ingrediënt voor in de keuken, maar dat is niet de laurier waar wij je meer over gaan vertellen in dit artikel. De laurier waar wij het over gaan hebben is de soort die als haag geplant wordt in de tuin. Want wat is er zo bijzonder aan de laurier haag, hoe moet je hem planten en snoeien?

Welke soorten laurier hagen zijn er?

Wanneer we het over de laurier haag hebben, wordt er over het algemeen gesproken over de laurierkers of de Portugese laurier. Deze twee laurier haag soorten vind je het meeste terug in de Nederlandse tuin. Naast deze laurier haag soorten, zijn er ook nog vele andere laurier hagen te vinden.

Andere laurier soorten die veel worden gebruikt als haag zijn: laurier ‘Rotundifolia’, laurier ‘Notvita’ en de laurier ‘Zabeliana’. Deze laurier hagen hebben als voordeel dat ze goed winterhard zijn, je kunt ze gemakkelijk planten en ze hebben weinig onderhoud nodig!

Bekijk hier alle laurier hagen als kant en klaar haag

De laurier haag als kant en klaar haag element

Hoe moet je de laurier haag planten

De laurier hagen die je op onze website vindt, zijn verkrijgbaar als kant en klare haag. Ze wegen per element ongeveer 150 kilo. Voor het plaatsen van de haag in je tuin dien je eerst een sleuf te graven waar de laurier haag in komt te staan.

Om de laurier hagen in de sleuf te plaatsen, moet je gebruik te maken van een kraantje. Door het gewicht van de elementen is het vrijwel niet te doen om dit met de hand te doen. Bij het planten van de hagen hoef je alleen de kartonnen bak met de wortels in de grond te plaatsen, de rest steekt boven het maaiveld uit. De kartonnen bak is biologisch afbreekbaar en hoef je niet te verwijderen.

De hagen blijven op zichzelf staan en hebben geen ondersteuning nodig van palen of een muur. Je kunt ze gewoon naast elkaar in de sleuf plaatsen en direct genieten van het resultaat! 

Wanneer moet je de laurier haag snoeien?

Het onderhoud van de laurier haag is vrij eenvoudig. Je hoeft, wanneer je de laurier haag als kant en klaar haag bij ons aanschaft, maar twee maal per jaar te snoeien. We raden aan om dit niet al te vroeg in het jaar te doen vanwege vorstschade. De beste snoeiperiode van de laurier haag is eind mei tot begin juni. Daarnaast kun je hem in september/oktober nogmaals snoeien.

Als je een laurier haag gaat snoeien, snoei je alleen de buitenste "laag" van de haag af. Je haalt dus alle uitschieters weg. Hij wordt het jaar erna weer lekker vol!

De voor- en nadelen van de laurier haag

De laurier haag is bij veel mensen erg geliefd en dat is niet zonder reden. Deze haag heeft namelijk meerdere voordelen:

  • De meeste laurier haag soorten groeien snel
  • De laurier hagen zijn winterhard en blijven ook in de winter groen, zo zit je nooit zonder privacy of met inkijk in je tuin
  • De laurier haag groeit ook snel dicht
  • Weinig onderhoud nodig (maar eens of tweemaal per jaar snoeien)

Heb je een kleine tuin? Dan zijn onze kant en klare de laurier hagen niet geschikt. Ze hebben namelijk wat meer ruimte nodig.  

De verschillende laurier haag soorten die je bij ons kunt kopen

Op onze website vind je 3 verschillende laurier haag soorten. Graag lichten wij je deze alle drie toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je tuin! Let op dat bij alle laurier hagen de bladeren en bessen giftig zijn. De door ons verkochte laurier haag soorten zijn goed winterhard en goed bestand tegen sneeuwval. Je hoeft je dus geen zorgen te maken in de winter!

Prunus lusitanica Angustifolia, ook wel bekend als de Portugese laurier

Bladeren van de Portugese laurier

De Portugese laurier haag kenmerkt zich door zijn smalle bladeren. De bladeren van deze laurier soort glanzen mooi. De Portugese laurier kenmerkt zich verder door zijn opvallende donkerroze takken. Je kunt hem prima op een plekje in de schaduw plaatsen. Deze laurier haag wordt echter wel mooier wanneer hij in het volle zonlicht staat.

Via onze website kun je de Portugese laurier aanschaffen als kant en klaar haag. Deze laurier haag heeft per element een afmeting van 100 x 200 cm (lengte x breedte).

Bekijk hier de Portugese laurier haag 100 x 200 cm

Prunus laurocerasus Herbergii, ook wel bekend als de Laurierkers Herbergii

Bladeren van de laurierkers Herbergii

De laurierkerst Herbergii kenmerkt zich door zijn licht tot denker groene ovaal ronde bladeren. Deze laurier haag groeit compact en stevig dicht, waardoor hij perfect is om te gebruiken als erfafscheiding. De bladeren van de haag blijven ook in de winter mooi zitten, waardoor je het hele jaar door geniet van veel privacy.  

De Laurierkers Herbergii is verkrijgbaar als kant en klare haag van 100 x 180 cm (lengte x breedte).

Bekijk hier de Laurierkers haag 100 x 180 cm

Prunus laurocerasus Genolia, ook wel bekend als de Laurierkers Genolia

Bladeren van de Laurierkers Genolia

Als laatste verkopen we ook de laurierkers Genolia als kant en klare laurier haag. De bladeren van deze laurierkers lijken veel op de bladeren van de laurierkers Herbergii, maar zijn wat lichter van kleur. Deze laurierkers kenmerkt zich doordat zij groeit met opgaande takken. Hierdoor blijft de haag smal en compact.

De Laurierkers Genolia is verkrijgbaar als kant en klare haag van 100 x 180/200 cm (lengte x breedte).

Bekijk hier de Laurierkers Genolia 100 x 180/200 cm