Ook bijdragen aan het klimaat op een relatief eenvoudige manier? Begin met het dak van je huis en/of je garage. Momenteel zijn sedumdaken helemaal in en dat is niet voor niets. Op deze pagina lees je de voordelen van zo’n groen dak en hoe jij dit ook kunt aanleggen.

Bekijk de groene sedumdak mogelijkheden

1. Bespaar op je energierekening, verbeter je isolatie

Op kantenklaarhagen.nl leveren we volledig gevulde sedumcassettes en complete pakketten met sedummatten. Afhankelijk van het type dat je kiest, zijn deze cassettes voorzien van 5 tot 12 verschillende vetplanten in combinatie met o.a. grond. Deze extra laag van planten en vegetatie op je dak verhoogt de isolatiewaarde. In de zomer blijft het lekker koel in huis en hoef je de airco minder (hard) aan te zetten. Zo bespaar je eenvoudig op de energiekosten.

Daarnaast wordt niet alleen de warmte buiten- of binnengehouden op de momenten dat het nodig is, maar ook het geluid wordt meer buitengehouden. Fijn wanneer je wat meer van je rust wil genieten.

2. Verleng de levensduur van je dak

Een groen sedumdak leg je bovenop je normale dakbedekking. Dankzij deze extra laag gaat je ‘normale dak’ ook langer mee. Waar een normaal bitumen dak bijvoorbeeld 20 jaar mee gaat, gaat je dak dankzij een groene dakbedekking 40 jaar mee!

Wel moet je zo af en toe de vegetatie van het sedumdak controleren. Zo is een controle van de waterafvoeren noodzakelijk. Daarnaast wordt ook aangeraden om in het voorjaar het dak licht te bemesten met een langzaam vrijkomende meststof welke geschikt is voor sedumdaken. In het najaar kan het sedumdak geknipt/gesnoeid worden.

3. Voorkom een overlopende riolering in de straat

Het is algemeen bekend dat groen en aarde water opnemen. Tijdens een regenbui loopt het water niet meer zo snel van het dak naar de riolering, maar neemt het sedumdak een aanzienlijke hoeveelheid water op. Hierdoor wordt de watertoevoer naar de riolering vermindert en zal er minder last zijn van verstopte en/of overstromende rioleringen.

4. Verhoog de CO2-opname in de buurt

Een groen dak zorgt ervoor dat er meer CO2 wordt opgenomen uit de omgeving. Ze nemen fijnstof op en helpen de luchtkwaliteit te verbeteren.

Bekijk de sedum cassettes van Kantenklaarhagen.nl

5. Een sedumdak verkleurt mooi met de seizoenen mee

Een sedumdak zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling van je huis. Met de juiste beplanting verkleurt het dak ook met de seizoenen mee!

6. Toename van de biodiversiteit

Door de diversiteit van planten op het dak, is er meer plek voor insecten om te leven. Hierdoor kunnen ook andere diersoorten in stand worden gehouden zoals diverse vogelsoorten en bijen. Hiermee draag je op een positieve manier bij aan de biodiversiteit.

7. Laat de gemeente het dak meefinancieren

Er is een kleine investering nodig om een groen dak aan te leggen. Er zijn diverse gemeentes in Nederland welke een subsidie geven voor het aanleggen van een groen dak. Het loont zeker om dit na te vragen bij je gemeente.

Bij kantenklaarhagen.nl betaal je ongeveer tussen de €55 en €70 per vierkante meter, afhankelijk van welke soort sedumtray je kiest. 

8. Een sedumdak leg je eenvoudig aan

Zoals bij punt 1 al is verteld zijn de sedumtray cassettes van kantenklaarhagen.nl al volledig voorzien van aarde en beplanting. De Mobiroof cassettes beschikken daarnaast ook over substraat, opgevuld met puimsteen voor de drainage en een opslag van regenwater.

De sedum cassettes zijn goed te tillen en wegen ongeveer 38 à 50 kilo per vierkante meter en er gaan ongeveer 3,5 à 4,5 cassettes op deze oppervlakte. De exacte hoeveelheid cassettes en het gewicht is afhankelijk van welke soort je kiest.

Het is aan te raden om onder de sedum cassettes nog een extra beschermdoek te plaatsen waarmee het dak verder wordt beschermd.

Leestip: Hoe leg je een sedumdak aan in 2 uur?