Heb je een sedumdak of een groen dak? Vind hier handige tips voor het onderhouden van een sedumdak

Een groen dak, bestaande uit sedumcassettes of sedummatten heeft weinig onderhoud nodig. Maar, zo nu en dan is het toch tijd om het sedumdak te controleren en onderhoud uit te voeren. Wij leggen je graag uit waar je precies op moet letten wanneer je een sedumdak hebt aangelegd.

Wanneer je jouw sedumdak gaat onderhouden, is het niet erg om over de sedumplantjes heen te lopen. De sedumplantjes zijn sterk genoeg om het gewicht van een volwassen persoon op te vangen. Probeer dit echter wel te minimaliseren en alleen voor het onderhoud over het dak heen te lopen.

1. Jaarlijks onderhoud van een sedumdak

Wij raden aan om minimaal twee keer per jaar je sedumdak goed te inspecteren op onkruid. Verwijder het onkruid met de hand en gebruik hierbij geen chemische bestrijdingsmiddelen. De beste periode om je dak te inspecteren en onkruid te verwijderen is in het voorjaar en het najaar.

2. Het bemesten van een groen dak en de sedumcassettes/sedummatten

In eind april en begin september moet het groene dak worden voorzien van bemesting. Bemesting zorgt ervoor dat de sedumplantjes gezond en sterk blijven. In ons assortiment vind je speciale bemesting waarbij de voedingsstoffen zeer geleidelijk en gecontroleerd worden afgegeven aan de sedumplanten. De bemesting bestaat uit stikstof (N) en kalium (K). 

Afhankelijk van de grootte van je dak kun je emmers met bemesting bestellen. Met 1 kg bemesting kun je ongeveer 40m2 sedumdak bemesten. Daarnaast is er ook een grotere emmer met bemesting verkrijgbaar van 5 kg. De bemesting heeft een verwerkingsduur van ongeveer 9 maanden. 

3. Het bewateren van het sedumdak

Heb je het sedumdak net aangelegd? Dan is het nodig om het dak te bewateren gedurende 3 weken. Dit kun je gewoon doen met de sproeier. Regent het? Dan is dit niet nodig.

Na deze periode hoef je een sedumdak niet te voorzien van extra water, aangezien de plantjes dit zelf reguleren. De plantjes slaan voldoende water op in hun bladeren en in de drainagematten eronder. Is het erg droog voor een langere tijd? Dan moet je het dak wel voorzien van wat extra water.

Bekijk onze collectie sedumcassettes en complete sedummat-pakketten

Heb je nog geen sedumdak maar wil je deze wel graag aanleggen? Bekijk onze collectie van de eenvoudig te plaatsen én kant-en-klare sedumcassettes of de complete sedummat-pakketten

Bekijk hier de sedumcassettes en sedummatten