De Toscaanse Jasmijn, ook wel bekend onder de namen Sterjasmijn of Trachelospermum jasminoides, is een prachtige plantensoort om te gebruiken als haag in je tuin. Deze soort heeft niet alleen een heerlijke zachte vanille geur, maar is ook nog eens makkelijk te verzorgen! Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten wanneer je kiest voor de Toscaanse Jasmijn als haag.

De oorsprong van de Toscaanse jasmijn

Zoals de naam je al doet vermoeden, komt de Toscaanse Jasmijn uit Toscane. Dit is een regio in het midden van Italië. De Toscaanse jasmijn komt dus van oorsprong uit een warmer gebied en staat ook graag in de zon. Ook een plekje in de halfschaduw is helemaal prima voor deze haagsoort. Houd met de standplaats wel rekening als je de haag gaat planten. Je maakt hem niet gelukkig in de volledige schaduw.

De geur en de bloemen van de Toscaanse jasmijn

De Toscaanse jasmijn bloeit in de periode juni tot eind september. Tijdens deze maanden is de haag versiert met prachtige witte bloemen die ruiken naar vanille. Zet de haag daarom op een plaats waar je bijvoorbeeld ook je zithoek hebt, zodat je van de heerlijke geur kunt genieten.

De bladeren van de Toscaanse jasmijn

De Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimplant. De haag houdt zijn bladeren goed vast in de winter, zodat je ook dan van alle privacy in je tuin kunt genieten. Zelfs temperaturen onder het vriespunt zijn geen probleem voor de Toscaanse jasmijn. Je moet hem echter wel afdekken tijdens de koude wintermaanden als de temperatuur onder het vriespunt komt. Houd daar rekening mee.

De bladeren van deze haagsoort zijn smal en donkergroen, wat mooi afsteekt tegen de witte bloemen.

De Toscaanse jasmijn als kant en klaar haag in de tuin

Wanneer je de Toscaanse jasmijn als erfafscheiding of elders in de tuin wil plaatsen, kun je kiezen voor de Toscaanse jasmijn als kant en klaar haag. Wanneer je hiervoor kiest, ontvang je een Toscaanse jasmijn die tot 1,80 meter hoogte is begroeid tegen een stalen raster. De haag groeit om het stalen raster heen, zodat je aan beide zijden kunt genieten van de prachtige bloemen en donkere bladeren. Je kunt de kant en klare Toscaanse Jasmijn ook prima tegen een bestaande schutting plaatsen.

Het voordeel de Toscaanse jasmijn als kant en klaar haag is dat deze al enkele jaren aan het groeien is op een kwekerij in Nederland. Op het moment van leveren is de Toscaanse jasmijn 1,80 m hoog en 1,20 m breed. De Toscaanse jasmijn heeft dan nog een groeiseizoen nodig om helemaal dicht te groeien.

Je plaatst de Toscaanse Jasmijn als kant en klaar haag op dezelfde manier als een schutting in je tuin, bijvoorbeeld tussen hardhouten of ijzeren palen.

Bekijk hier de Toscaanse jasmijn als kant en klaar haag

Het onderhoud van een kant en klaar haag

Een kant en klaar haag is een levend product wat onderhoud nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat de Toscaanse jasmijn er ieder jaar vol en mooi bij blijft staan, is het aan te raden om de haag twee maal per jaar te snoeien. Dit doe je in de maanden juni en september/oktober.

Heb je de Toscaanse jasmijn net geplant in je tuin? Geef de haag dan voldoende water gedurende het eerste jaar. Dat heeft de haag nodig om goed te kunnen wortelen.

Waar kun je de Toscaanse jasmijn planten in de tuin?

Zoals hierboven al is aangegeven is het belangrijk om te zorgen dat de haag op een zonnige of halfschaduw plek komt te staan. Verder kun je de Toscaanse jasmijn als kant en klaar haag het hele jaar door planten, mits er geen vorst in de grond zit.

Let er bij nieuwbouwhuizen/zanderige ondergronden op dat je voldoende grond afgraaft. Voor een goede groei van je haag is het belangrijk dat deze niet in zand wordt geplant.

Kenmerken van de Toscaanse jasmijn

Een hoop informatie over de Toscaanse jasmijn! We hebben alles hieronder nog een keertje voor je samengevat:

  • De Toscaanse jasmijn heeft mooie witte bloemen die heerlijk geuren.
  • Je kunt deze kant en klaar haag planten in de halfschaduw/zon (op een zonnige plek groeit deze haag het mooiste). De haag staat niet graag in de schaduw.
  • De bladeren zijn glazend donkergroen.
  • De Toscaanse jasmijn is redelijk winterhard. Hij moet wel worden afgedekt als het vriest.

Wil je ook de Toscaanse jasmijn graag in je tuin hebben staan? Shop hem hier!

De Toscaanse jasmijn in de winter

Let op: De kant en klaar haag bij koud weer vanaf ca -10°C afdekken tegen de vorst. Je kunt de Toscaanse Jasmijn afdekken met bijvoorbeeld vliesdoek. Als je dit niet doet kan de haag bevriezen en afsterven.