Het nieuwe doolhof van Drievliet is ontworpen en gebouwd door Kantenklaarhagen.nl. Het doolhof heeft een oppervlak van duizend vierkante meter. Dat is natuurlijk fors! Toch kan het ook veel kleiner. Kantenklaarhagen.nl ontwerpt en bouwt doolhoven vanaf 50 vierkante meter. Bekijk hier voorbeelden van doolhoven.

Hoe werkt dat: een doolhof maken?

Het begint natuurlijk met een ontwerp. In het geval van Drievliet gaven de eigenaren de exacte maten van het perceel door. Daarnaast zijn we langs geweest om de locatie te bekijken. Naast het perceel ligt een weg, die vrijwel nooit gebruikt wordt. We besloten deze weg te betrekken bij het doolhof. Vervolgens is onze tekenaar aan de slag gegaan met het ontwerp. Daarbij is het de kunst om valstrikken te bedenken. Stel, je gaat een doolhof rechtsonder naar binnen en weet dat de uitgang linksboven is, dan kies je automatisch voor routes die je dichter bij de linkerbovenhoek brengen. Een doolhofontwerper probeert gebruik te maken van onlogische routes, bijvoorbeeld langs de randen van een doolhof.

Een ander leuk trucje is de omgekeerde spiraal. Eerst komen bezoekers van een doolhof een normale spiraal tegen. Hierin lopen zij vast. Daarna komen zij een omgekeerde spiraal tegen. Een doolhofbezoeker denkt slim te zijn en negeert deze weg, omdat een spiraal altijd vastloopt. Echter is dat bij een omgekeerde spiraal niet het geval. Hieronder kun je het verschil zien tussen een normale en omgekeerde spiraal.

 

Links: een normale spiraal (een bezoeker loopt vast), rechts; een omgekeerde spiraal (een bezoeker loopt niet vast).

Van ontwerp naar realiteit

Een schets wordt uiteindelijk gedigitaliseerd. Deze 3D-tekening gaat naar de opdrachtgever.

Als het ontwerp is goedgekeurd, dan start de bouw. Het doolhof in Drievliet is in een maand tijd gerealiseerd, maar het gaat dan ook om een groot doolhof. Kleinere doolhoven kunnen we vaak al binnen 1-2 werkdagen afronden.

Waarom kantenklaarhagen?

Het voordeel van kantenklaarhagen is dat deze onderhoudsvriendelijk zijn. De hagen hoeven slechts twee keer per jaar worden gesnoeid. Dankzij een beregeningssysteem kan er makkelijk gesproeid worden. De maatvoering is perfect voor een doolhof. De gangen zijn 1,2 meter breed, terwijl de hagen 2 meter hoog zijn. Brede banen nodigen uit om te gaan rennen, maar dat kan hier dus niet. Daarnaast kan een bezoeker niet makkelijk over de hagen kijken. Kantenklaarhagen worden niet dikker (dus de paden worden niet smaller) en zijn direct 99% dicht. Handig!