In veel wijken zie je het steeds meer: een begroeid dak. Een sedumdak is een dak dat is begroeid met vetplantjes, ook wel sedumplantjes genoemd. Sedum dakbedekking is om meerdere redenen erg populair: het is goed voor het milieu, het ziet er mooi uit en je kunt er in veel gemeentes zelfs subsidie voor krijgen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over sedum dakbedekking.

Bekijk hier alle soorten sedum dakbedekking

Wat is sedum dakbedekking?

Wanneer je vetplantjes in een dichte hoeveelheid op je dak plaatst, spreek je van sedum dakbedekking. Sedum dakbedekking kun je op verschillende manieren plaatsen. Zo zijn er over het algemeen gezien twee soorten sedum dakbedekking:

  • Sedumcassettessedumcassettes zijn kleinere vierkante of rechthoekige bakken waarin vetplantjes zijn geplaatst. Onderin de sedumcassettes zit drainage. Sedumcassettes zijn de meest makkelijke manier waarop je sedum dakbedekking kunt plaatsen. Het enige wat je hoeft te doen is worteldoek op je dak te plaatsen en de sedumcassettes tegen elkaar aan te plaatsen. Op deze manier creëer je dus eenvoudig een sedumdak.
  • Sedummatten: je kunt ook sedummatten gebruiken als sedum dakbedekking. Op onze website kun je kiezen voor een van de ‘sedummat compleet pakketten’. Met een compleet pakket bestaat je sedum dakbedekking uit meerdere lagen. Je plaatst hiermee als eerste de drainagemat op het dak, hierop leg je vervolgens de minerale wol / substraat laag, daarbovenop worden de sedummatten geplaatst.

Voordelen sedum dakbedekking

Sedum dakbedekking kent vele voordelen. Zo verhoog je de levensduur van je dak. De vetplantjes houden fel zonlicht tegen, maar zorgen ook voor een constantere temperatuur op het dak.

Sedum dakbedekking is eenvoudig in onderhoud. Je hoeft enkel de plantjes in de beginperiode wat extra water te geven, eens per jaar het onkruid te verwijderen en te bemesten. Daarnaast zorgt de sedum dakbedekking voor een extra CO2-opname uit de omgeving en is het een fijne broedplaats voor kleine beestjes, zoals vogels of insecten.

Gewicht sedum dakbedekking

Bij sedum dakbedekking staat veelal het gewicht weergegeven. Let hierbij goed op het ‘droge’ gewicht en het ‘verzadigde’ gewicht. Verzadigd gewicht is het gewicht waarvan je moet uitgaan. Dit wegen de sedumplantjes na fikse regenbui.

De lichtste sedum dakbedekking die wij aanbieden zijn de sedummatten lichtgewicht. Deze wegen verzadigd maar 40 – 55kg per vierkante meter. Het zwaarste zijn de normale sedummatten en de sedumcassettes.

Kosten sedum dakbedekking

De kosten van sedum dakbedekking verschillen enorm. Het ligt natuurlijk aan de grote van de oppervlakte, welk type sedum dakbedekking je kiest, wat er nu op je dak ligt en voor welke afwerking je kiest.

Op onze website heb je op de meeste sedum oplossingen een staffelkorting. Hoe meer sedumcassettes of vierkante meters je aanschaft, hoe meer korting je ontvangt. De vierkante meterprijzen beginnen vanaf €48.

Ontdek hier de kosten per vierkante meter

Zonnepanelen sedumdak

Heb je zonnepanelen? Wanneer je een sedum dak hebt in combinatie met zonnepanelen, dan kun je het rendement van de zonnepanelen verhogen. Sedum dakbedekking reflecteert meer zonlicht dan een zwart EPDM of bitumen dak. Daarnaast wordt sedum dakbedekking minder warm dan een zwart dak.