Haagbeuk of beukenhaag? Wat is nu het verschil tussen deze twee haagsoorten? De haagbeuk en de beukenhaag zijn twee populaire hagen en lijken qua naam veel op elkaar. Wij vertellen je graag meer over de verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag, zodat je zeker weet dat je de beste haag voor jouw kiest.

De verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag

Als je verder naar beneden scrollt op deze pagina vindt je een uitgebreid overzicht van beide haagsoorten. Hieronder hebben wij beknopt de verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag weergegeven.

De beukenhaag (Fagus Sylvatica):

  • De bladeren van de beukenhaag kleuren bruin en dor in de winter
  • De bladeren blijven redelijk goed aan de haag vastzitten, waardoor je geen inkijk hebt in de winter
  • De bladeren hebben een leerachtige en gladde afwerking
  • De beukenhaag groeit het beste op humusrijke grond, wat niet te vochtig is

De haagbeuk (Carpinus betulus):

  • De haagbeuk kun je eenvoudig planten als kant en klaar haag
  • De haagbeuk heeft een fijne bladstructuur, maar voelt ruwer en heeft diepe nerven
  • De haagbeuk laat zijn bladeren vallen in de winter, dus je hebt minder privacy dan met de beukenhaag in de tuin
  • In het voorjaar groeien de bladeren bij de haagbeuk wel sneller terug dan bij de beukenhaag

De Fagus Sylvatica, ook wel de beukenhaag genoemd

De beukenhaag is ook bekend onder zijn Latijnse naam Fagus Sylvatica. Je kunt de beukenhaag als kant en klaar haag shoppen via Kantenklaarhagen.nl. De beukenhaag is dan 1 tot 2 meter hoog en 1 meter breed.

De beukenhaag in de winter

De beukenhaag houdt in de winter zijn bladeren goed vast, maar ze worden dan wel bruin en dor. De rest van het jaar heeft de beukenhaag mooie groene bladeren. Je herkent het blad aan zijn leerachtige en gladde afwerking. De zijkant van de bladeren worden gekenmerkt door de gaafranding. Het mooie van de beukenhaag is dat hij met de seizoenen meekleurt. Zo ziet je tuin er ieder seizoen anders uit!

De beukenhaag groeit het beste op humusrijke grond, maar het mag niet te nat zijn.

De Carpinus Betulus, ook wel de haagbeuk genoemd

De haagbeuk is ook wel bekend onder de Latijnse naam Carpinus Betulus. Je kunt de haagbeuk kopen in verschillende kant en klaar hagen. Zo verkopen wij de haagbeuk van de kwekerij 'Quickhedge' en van de kwekerij 'Mobilane'. De haagbeuk van Mobilane is het eenvoudigste te planten. Hij weegt namelijk maar +/- 30 kg per element. 

De haagbeuk - Carpinus betulus

De haagbeuk heeft een fijne bladstructuur en is een dichtgegroeide haag. Het blad is aan de ruwe kant met diepe nerven. In de winter laat de haagbeuk wel zijn bladeren vallen, dus dan wordt deze haag iets kaler. Het voordeel is wel dat de haagbeuk iets goedkoper is dan de beukenhaag. Nog een pluspunt: in het voorjaar krijgt de haagbeuk een paar weken eerder nieuwe bladeren dan de beukenhaag.

De voordelen van de beukenhaag en haagbeuk als kant en klaar haag

Wanneer je een kant en klaar beukenhaag of haagbeuk koopt op Kantenklaarhagen.nl, dan is deze haag volledig tot hoogte begroeid. Je hoeft dus geen jaren te wachten tot hij de gewenste hoogte heeft. De hagen hebben na het planten in de tuin nog wel een groeiseizoen nodig om volledig dicht te groeien. Door ieder jaar de hagen in het voorjaar en najaar te snoeien, groeien ze ook nog eens voller dicht!

De beukenhaag en haagbeuk worden beiden direct vanaf een van de kwekerijen in Nederland bij jou thuis bezorgd. Ze hebben al een aantal groeiseizoenen op de kwekerij gestaan en gegroeid. Hierdoor kunnen de hagen wel tegen een stootje en komt het ook nooit voor dat ze niet aanslaan in de tuin bij onze klant. We bezorgen al onze kant en klaar hagen zowel in Nederland als België.