Trekt een sedumdak muggen en ander ongedierte aan?

Het aanleggen van een sedumdak heeft vele voordelen, zoals een langere levensduur van je dak, er wordt meer CO2 opgenomen, er wordt meer regenwater opgenomen en opgeslagen én het verhoogt de biodiversiteit in de omgeving. Het laatste voordeel kan ook een nadeel worden. Een verhoogde biodiversiteit betekent ook meer muggen en andere insecten. Maar hoe erg kan dit worden? Wij leggen je graag meer hierover uit!

Verhoog de biodiversiteit met een sedumdak

Een sedumdak bestaat uit verschillende soorten vetplanten. Met het aanleggen van een sedumdak zorg je ervoor dat insecten, zoals vlinders, en vogels meer ruimte krijgen om zich te nestelen. Dat is natuurlijk mooi, want deze diertjes kunnen wel wat hulp gebruiken. Op een sedumdak zullen de insecten en vogels ook geen last hebben van mensen, zodat ze daar ongestoord kunnen blijven zitten.

Het komt ook wel eens voor dat er te veel insecten en vogels op het sedumdak zitten en dat je hiervan lichte overlast ervaart. Wanneer je het sedumdak goed onderhoud, zal dit allemaal hartstikke meevallen. Er zijn namelijk ook genoeg vogels en andere dieren die de insecten op hun beurt weer opeten.

Bekijk hier onze groendak oplossingen

Verminder ongedierte op je sedumdak

Om ervoor te zorgen dat je hier zo min mogelijk last van zou kunnen hebben, kun je de volgende tips volgen:

  • Zorg ervoor dat water zo min mogelijk op je dak blijft liggen. Let er bij het plaatsen van een groen dak op dat je daarnaast geen lekkages hebt. De sedumcassettes en sedummatten nemen veel water op wat wordt opgeslagen in de vetplantjes.
  • Zorg ervoor dat openingen rondom deuren, buizen etc. met een waterbestendig afdichtmiddel worden afgesloten, zodat insecten en vogels zich hier niet kunnen nestelen. 
  • Plaats een hor in het raam, als het sedumdak vlakbij een van de (slaap)kamers is.

Verder is het heel natuurlijk dat er veel beestjes op het dak zitten. We hebben vrijwel geen klanten die hier overlast van ervaren, dus daar hoef je niet bang voor te zijn!

Leg eenvoudig zelf een sedumdak aan

Wil je de natuur een handje helpen? Leg dan ook een sedumdak aan! In onze collectie vind je sedumcassettes en sedummatten.

Leg zelf een sedumdak aan met sedumcassettes

De sedumcassettes zijn kant en klare bakken met verschillende sedumplantjes. Deze hoef je alleen bovenop je dak te plaatsen, aan elkaar te klikken en je bent klaar! Je kunt met de sedumcassettes binnen een paar uur al een groen dak realiseren. Het aanleggen van een sedumdak met sedummatten neemt wat meer tijd in beslag. Je moet namelijk meerdere lagen aanbrengen op het dak, bestaande uit een onderlaag, substraatlaag en de sedummatten zelf. Het voordeel van een dak met sedummatten is dat deze wat lichter is dan de sedumcassettes en dat je alleen gebruik maakt van natuurlijke materialen. 

Ontdek al onze sedumdak oplossingen en start deze week nog met het verhogen van de biodiversiteit in je buurt.

Ontdek hier onze sedumdak oplossingen