Bij het aanleggen van een sedumdak, oftewel een groen dak, is het erg belangrijk dat je rekening houdt met het totale gewicht van de sedum cassettes of sedum matten. Zo is elk dak anders en kan niet elk dak hetzelfde gewicht dragen. Hieronder benoemen we een aantal punten die belangrijk zijn om rekening mee te houden zodra je uiteindelijk de juiste keuze kunt maken voor je dak.

Is jouw dak sterk genoeg?

Het is voor ons erg moeilijk om in te schatten of dat uw dak sterk genoeg is voor een sedumdak. Zo is elk dak anders en heeft het te maken met meerdere factoren. Wij zouden dan ook willen aanraden om voor de zekerheid altijd bij een erkend bedrijf dit na te vragen.

Een ’normaal’ sedumdak heeft een nat gewicht tussen de 80 en 90 kilo per m2. In veel gevallen kunnen de daken van tegenwoordig dit goed dragen en is het geschikt voor normaal tot stevige daken. Weet je niet zeker hoeveel gewicht jouw dak aankan? Kies dan voor de lichtgewicht oplossing.

Sedumcassette en sedummat lichtgewicht

Soms vraagt een draagconstructie van een plat dak om een lichtgewicht oplossing. Met onze speciale lichtgewicht oplossingen draai je in een handomdraai uw grijze dak in een groen en duurzaam dak.
Met een hellingshoek van 5 tot 15 graden is het dus ook geschikt voor schuine daken.

De lichtgewicht oplossingen zijn voor bijna alle daken geschikt, mede vanwege het gewicht. Dit komt doordat het substraat is vervangen door een laag minerale wol. Het is een goed groeimedium en zorgt voor een uitstekende wateropname. Hierdoor zijn deze cassettes extra licht zijn tot wel 45 á 55 kilo per vierkante meter.

Wist u dat een inspectie berekening gesubsidieerd kan worden?

Twijfel je over de maximale belasting van uw dak? Laat dan een berekening maken door een erkend bedrijf. Het mooie hieraan is dat je op papier vastgelegd krijgt wat nu exact de maximale belasting van uw dak is, en u kunt deze kosten meenemen in een subsidie aanvraag.

Je kunt deze subsidie aanvraag bij uw overheid of waterschap indienen op basis van de gestelde voorwaarden. Meestal wordt er gevraagd om een gedetailleerde offerte toe te sturen waarin alle kosten zijn meegenomen, dus ook de inspectie.

De specificaties van de sedumcassettes en sedummatten

Bekijk hieronder de tabel met daarin duidelijk de eigenschappen per sedumcassette en sedummat. 

Tip: bekijk je deze pagina op mobiel? Bekijk dan de tabel horizontaal of swipe van rechts naar links.

 

 Mobiroof cassettesSedumcassette lichtgewichtSedumcassetteSedummatten lichtgewichtSedummatten
Verschillende sedumplanten6-8 soorten8-12 soorten8-12 soorten8-12 soorten8-12 soorten
Grootte (LxBxH)54x54x9 cm54x54x9 cm45x50x8 cmDe matten zijn 60x200x3 cm
De hoogte compleet is 80-110mm
De matten zijn 60x200x3 cm
De hoogte compleet is 65-85mm
Gewicht per m2 droog38 kg/m245 kg/m253 kg/m2 - -
Gewicht per m2 verzadigd58 kg/m265 kg/m280 kg/m240-55 kg/m280-85 kg/m2
Maximale hellingshoek10°15°25°
Grind nodig?NeeNeeNeeJaJa
Het pakket bestaat uitSedumplantjes, substraat, puimsteen en de traySedumplantjes, substraat,puimsteen en de traySedumplantjes, substraat, puimsteen en de trayDrainagematten, minerale wol en sedummattenDrainagematten, substraat en sedummatten
Bescherming voor het dakAnti-worteldoekBeschermdoek of anti-worteldoekBeschermdoek of anti-worteldoekAnti-worteldoekAnti-worteldoek
Minimale bestelhoeveelheid14 stuks (4 m2)14 stuks (4 m2)18 stuks (4 m2)6 m26 m2
Prijs per stukVanaf €20,99Vanaf €15,80Vanaf €12--
Prijs per m2Vanaf €72Vanaf €54Vanaf €54Vanaf €48Vanaf €49,95

Bekijk hier alle sedummatten en sedumcassettes