Eenvoudig een groen dak aanleggen met sedummatten? Wij hebben voor jou twee verschillende kant en klare sedumpakketten samengesteld met daarin sedummatten en alles wat je nodig hebt. Het enige wat jij hoeft te doen is het aantal vierkante meters in te voeren en wij regelen de rest. De sedumpakketten bestaan uit drainagematten, substraat/minerale wol en de sedummatten. Hoe makkelijk is dat! Bekijk de sedummatten hieronder en kies het pakket dat bij jou past.

Lees meer

2 Producten
Filters
Pagina 1 van 1

Heb je vragen over de sedummatten? Neem dan contact op met onze specialisten en wij helpen je graag verder! 

Een compleet sedumpakket kopen met één klik op de knop

Heb je een stevig dak en wil je een groendak aanleggen op de meest natuurlijke manier mogelijk? Kies dan voor het plaatsen van sedummatten! Bij de sedummatten groeien er 8 tot 12 verschillende sedumplantjes op een biologisch afbreekbare kokosmat. De sedummatten liggen bij levering opgerold op een pallet.

 

Bestel je een compleet sedumpakket bij ons? Dan ontvang je naast de opgerolde sedummatten ook drainaigematten en substraat of mineraal wol. Afhankelijk van de grootte van het dak raden wij aan om bij de sedummatten voldoende grind te bestellen. Tussen de sedummatten en de dakgoot leg je een strook van 15-20 cm grind. Dit zorgt ervoor dat de substraat niet in de dakgoot terecht komt. Je hebt 20L grind nodig voor een strook van 2 meter lang en 15 centimeter breed.

 

Bestel je de sedummatten bij Kantenklaarhagen.nl? Dan worden ze binnen 3 werkdagen vanaf de kwekerij in Nederland bij jou thuis bezorgd. Je kunt dus snel aan de slag!

Welk compleet sedumdak systeem past bij jou?

Je vindt bij ons twee verschillende soorten sedummatten, maar welke is nu geschikt voor jouw dak?

  • De ‘normale’ sedummat is geschikt voor normale tot stevige daken. Dit systeem weegt, wanneer hij gevuld is met water, ongeveer 80 à 90 kilo per vierkante meter.
  • Weet je niet zeker hoeveel gewicht jouw dak aankan? Kies dan voor de lichtgewicht sedummatten oplossing. Hierbij is het substraat vervangen door een laag minerale wol. Dit systeem weegt ongeveer 45 à 55 kilo per vierkante meter en is dus aanzienlijk lichter.

Behalve het gewicht en de onderlaag zitten er geen grote verschillen tussen beide sedummatten. 

Maak de sedummatten eenvoudig op maat

De sedummatten hebben standaard een afmeting van 60x200 cm. Komt dit niet helemaal uit met de afmetingen van je dak? Dan kun je de sedummatten eenvoudig zelf op maat knippen met een schaar of op maat snijden met een Stanleymes. Je hebt dus geen speciale gereedschappen nodig voor het aanleggen van het sedumdak. Je kunt daarnaast ook de overige ruimte aan de randen opvullen met grind.

Het onderhoud van de sedummatten 

Het onderhoud van sedummatten is hartstikke eenvoudig! Zo veel onderhoud is er namelijk niet nodig. Je moet zo nu en dan het onkruid uit de sedummatten verwijderen, de sedummatten bemesten en bewateren. Hieronder vertellen wij je graag meer.

 

1. Onkruid verwijderen uit je sedummatten

Ook je sedumdak heeft zo nu en dan een beetje onderhoud nodig. Zo raden wij aan om 2 keer per jaar je sedumdak te inspecteren op onkruid. Je kunt het onkruid verwijderen gewoon met de hand doen. Gebruik hiervoor geen chemische bestrijdingsmiddelen! Het onkruid verwijderen kun je het beste in het voorjaar en najaar doen. 

 

Het is geen probleem om voor het onderhoud van je sedumdak op de plantjes te lopen. Probeer dit wel te minimaliseren. 

 

2. Het bemesten van je sedummatten

Om ervoor te zorgen dat je sedummatten gezond en sterk blijven raden wij aan om het dak eind april en begin september te voorzien van bemesting. Hiervoor kun je de sedumbemesting van 1 kg of sedumbemesting 5 kg aanschaffen.

 

3. Je sedummatten bewateren

Heb je net je sedumdak aangelegd? Bewater dan de eerste drie weken de sedummatten. Wanneer het regent is dit niet nodig. Na deze periode hoef je de sedummatten niet meer te voorzien van extra water, behalve in langere periodes van droogte.

Goedkope sedummatten kopen

Het aanleggen van een sedumdak hoeft niet duur te zijn. Hoe groter de oppervlakte waar de sedummatten op komen te liggen, hoe goedkoper het wordt per vierkante meter. Zo kun je de lichtgewicht sedumoplossing al plaatsen vanaf €57 per vierkante meter. Het kan ook zijn dat er subsidies in je gemeente worden gegeven voor het plaatsen van een sedumdak. 

 

Daarnaast verleng je met een sedumdak de levensduur van je dak. Het bespaart je ook weer geld dus!

Is een sedumdak met sedummatten winterhard? 

Sedummatten bestaan uit verschillende soorten vetplantjes. Vetplantjes leven normaliter in gebieden waar het overdag heel warm en droog kan zijn en 's nachts weer heel koud. Vetplantjes hebben het vermogen om veel water op te slaan, waardoor ze de warme en droge periodes weer kunnen overleven. De vetplantjes kunnen de winters van Nederland prima overleven. Een sedumdak met sedummatten of sedumcassettes is dus winterhard.

De voordelen van een sedummat

Natuurlijk ziet een dak er een stuk mooier uit wanneer je er sedummatten op plaatst, maar naast het 'mooie' aspect heeft een groendak met sedummatten nog meer voordelen:

  • Een groendak met sedummatten heeft een isolerende werking. Tijdens de warme zomermaanden warmt het dak een stuk minder ver op. 
  • Een groendak met sedummatten zorgt voor schonere lucht in de omgeving. De plantjes nemen namelijk CO2 op.
  • De levensduur van je dak wordt verlengd! 
  • Sedummatten hebben ook een geluidsdempende werking
  • Sedummatten zorgen ervoor dat je dak minder warm wordt. Dit kan ook zeer handig zijn wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. Met sedummatten wordt je dak maximaal ongeveer 35C. Bitumen dakbedekking kan tot wel 90C warm worden!