Ga voor duurzaam! Kies voor de voordelen van een groendak, ook wel sedumdak of mossedumdak genoemd. Een groendak is een dak dat is voorzien van planten zoals mossoorten, vetplanten of andere soorten. Heb je zonnepanelen? Geen probleem! De sedumcassettes en sedummatten kunnen daar goed mee gecombineerd worden.

Lees meer

12 Producten
Filters
Pagina 1 van 1

Met een sedumdak verleng je de levensduur van je dak. De beplanting houdt o.a. zonlicht tegen, neemt regenwater op, zorgt voor isolatie en absorbeert geluid. Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig en kleur prachtig met de seizoenen mee. Daarnaast nemen de groene daken CO2 op, filteren ze fijnstof en helpen ze mee met het verbeteren van de luchtkwaliteit in de omgeving. Genoeg redenen dus om direct aan de slag te gaan met het aanleggen van een sedumdak!

Leestip: Weet je nog niet of je nu voor sedumcassettes of juist sedummatten moet kiezen? Hier vind je alle verschillen tussen deze twee soorten sedumsystemen.

Sedumdak aanleggen? Kies voor sedumcassettes of sedummatten

Wil je zelf een sedumdak aanleggen? Weet voor welk type sedum je dan het beste kunt kiezen. In ons assortiment vind je zowel sedumcassettes als complete pakketten met sedummatten. Wanneer moet je voor welk type sedum dakbedekking kiezen?

 

  • Als je graag snel sedum dakbedekking wil aanleggen zonder dat dit veel moeite kost, kun je het beste kiezen voor de sedumcassettes. Deze leg je bovenop de wortelwerende laag of anti-worteldoek van het platte of lichthellende dak. Vervolgens klik je de sedumcassettes zo aan elkaar.
  • Wil je een goedkope en duurzame oplossing voor je sedumdak dat niet zo veel weegt? Kies dan voor de complete sedumpakketten. Hierbij breng je verschillende lagen aan op je dak.

De voordelen van een groen sedumdak

Een groen dak ziet er niet alleen mooi en verzorgd uit, maar brengt ook nog eens vele voordelen met zich mee. Zo zorgen de sedumplantjes van een groen dak er bijvoorbeeld voor dat het dak minder warm wordt in de zomer. Dit resulteert in een verkoelend effect. Naast het verkoelende effect heeft een sedumdak ook nog eens een positief effect op het rendement van je zonnepanelen. Een normaal dak kan in de zomer wel 80 of 90°C worden. Een groen dak daarentegen wordt maximaal 25 à 30°C.

 

Het groene sedumdak verhoogt de CO2-opname in de buurt. De plantjes nemen fijnstof op en helpen met het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ben je benieuwd naar alle voordelen van een groen sedumdak? Je vindt ze op onze pagina '8 voordelen van een groen sedumdak'.

Het gewicht van een sedumdak

Zowel de sedumcassettes als de sedummatten zijn verkrijgbaar in een reguliere versie en een lichtgewicht oplossing. Naast het verschil in gewicht per vierkante meter, zijn er nog meer verschillen tussen beide groendak oplossingen. Zo bevatten ze een andere hoeveelheid verschillende sedumplantjes, kun je ze neerleggen tot een andere maximale hellingshoek en meer. 

 

We krijgen vaak de vraag of het dak sterk genoeg is voor het aanleggen van een sedumdak. Wij kunnen dat erg moeilijk inschatten of dat jouw dak dat aankan. Wij raden aan om dit na te vragen bij je aannemer of dit door een erkend bedrijf te laten controleren. 

Het onderhoud van sedum dakbedekking

De sedumcassettes en sedummatten bestaan uit verschillende soorten mos en vetplantjes. Deze planten kunnen goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden zoals droogte, hitte, kou en wind. De planten in een sedumcasestte of sedummat worden zorgvuldig gekozen en houden veel water vast in hun bladeren. Door het opslaan van water in de bladeren zijn de sedumplantjes beter bestand tegen lange(re) periodes van droogte. Wanneer je een groen dak gaat aanleggen in een droge periode, moet je het dak in het begin dagelijks bewateren. Je kunt een sedumdak heel het jaar door aanleggen, behalve wanneer het vriest. 

 

Hoewel sedum dakbedekking ontzettend onderhoudsvriendelijk is, is het wel aan te raden om twee keer per jaar onderhoud uit te voeren. Hierbij verwijder je onkruid en bemest je het sedumdak met daarvoor geschikte bemesting.

De opbouw, aanleg en afwerking van een sedumdak

Een sedumdak leg je eenvoudig in één dag aan. Wanneer je een sedumdak aan gaat leggen, is de eerste vraag voor welke soort sedumdakbedekking je hebt gekozen. Heb je gekozen voor sedum cassettes? Deze leg je eenvoudig in 2 stappen neer op je dak! Heb je gekozen voor een sedumdak bestaande uit sedummatten en substraat? Dan kost dit iets meer moeite. Je kunt dit dak aanleggen in 5 stappen. 

 

Hoe je een sedumdak precies aanlegt, lees je hier: "De opbouw en het aanleggen van een sedumdak".

 

Bij zowel sedumcassettes als sedummatten kun je het dak netjes afwerken door te kiezen voor een grindrand. Bij sedummatten raden we altijd aan om een grindrand rondom het sedum te plaatsen. Zo zorg je voor een betere drainage en blijven de verschillende lagen van de sedummatten netjes op zijn plek liggen. Als je de sedumcassettes niet precies op maat wil snijden/zagen, kun je ook hier kiezen voor een grindrand. De grindrand is dan meer decoratief.

De aanleggen van een sedumdak met de Mobiroof sedumcassettes

De Mobiroof sedum cassettes leg je eenvoudig en snel neer op je dak. Ook deze beplanting houdt zonlicht tegen, neemt regenwater op en absorbeert omgevingsgeluid. Met de Mobiroof sedum cassettes verander je in 2 uur je dak in een groene oase. Benieuwd hoe je deze cassettes moet installeren? Bekijk hier de installatie handleiding.

Ontvang subsidie voor jouw groene dak

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen brengt het vergroenen van je dak vele voordelen met zich mee. Een groendak ziet er mooi uit en het is milieuvriendelijk. Juist door het milieuvriendelijke aspect kun je subsidie krijgen voor je groene dak. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je gemeente. 

 

De gemeente heeft er namelijk ook baat bij wanneer veel inwoners een groendak aanleggen. Zo houdt een groendak water vast, waardoor de rioleringen minder water hoeven af te voeren tijdens een flinke regenbui. Daarnaast wordt de omgevingstemperatuur verminderd en wordt de luchtkwaliteit verbetert. Tevens heeft een groendak een positief effect op de biodiversiteit in de omgeving.

Bekijk hoe onze klanten een sedumdak hebben aangelegd! 

Andere mensen gingen je al voor! Bekijk onze klantenfoto's en zie hoe onze klanten een sedumdak hebben aangelegd. 

De voordelen van het bestellen van een sedumdak bij Kantenklaarhagen.nl

Wij nemen graag je zorgen uit handen en bieden je kant en klare pakket aan. Het enige waar jij voor hoeft te zorgen is anti-worteldoek als jouw dak nog geen wortelwerende laag heeft.

 

Zowel de sedumcassettes als de sedummatten worden vers geleverd vanaf een van de kwekerijen in Nederland. Alle sedummatten en sedumcassettes worden zorgvuldig gekozen, zodat je altijd geniet van de beste kwaliteit sedumplantjes.