Sedumdak lichtgewicht aanleggen

Een sedumdak is een prachtige toevoeging aan je tuin, ondanks dat je het misschien niet altijd ziet. Er zijn veel verschillende soorten sedumdaken, waarvan er van iedere soort ook een lichtgewicht versie is. Een lichtgewicht sedumdak is perfect voor dakconstructies die niet geschikt zijn het dragen van veel gewicht. Wij vertellen je graag meer over een lichtgewicht sedumdak.

Waarom kiezen voor een lichtgewicht sedumdak?

Het fijne van een lichtgewicht sedumdak is dat je dit op ieder dak kan plaatsen. Het is met name geschikt voor dakconstructies die niet geschikt zijn voor het dragen van veel gewicht. Een ‘normale’ sedumdakoplossing kan wel tot 85 kg per vierkante meter wegen. De lichgewicht sedumdaken wegen ongeveer 50 kg per m2.

De verschillende lichtgewicht sedumdaken

Er zijn verschillende soorten lichtgewicht sedumdaken. Zo kun je kiezen voor een lichtgewicht sedumpakket bestaande uit sedumcassettes of uit sedummatten.

Lichtgewicht sedumcassettes

De lichtste sedumcassettes die we op dit moment in ons assortiment hebben zijn de Sempergreen sedumcassettes 50x50 cm. Bij deze sedumcassettes bestaat de tray uit gerecycled polyurethaan schuim. De sedumcassette bestaat uit 6 tot 8 verschillende plantjes. Het voordeel van de lichtgewicht sedumcassettes is dat je ze eenvoudig op maat kunt maken met een brood- of kartelmes. Je hoeft daarnaast alleen maar anti-worteldoek op je dak te plaatsen of je dakbedekking moet al zijn voorzien van een wortelwerende laag. De sedumcassettes wegen per vierkante meter 28 à 32 kg (onverzadigd). Wanneer ze zijn verzadigd (vol met water), wegen ze ongeveer 45 à 50 kg per m2.

Bestel hier de lichtgewicht sedumcassettes

Lichtgewicht sedummatten

Naast de lichtgewicht sedumcassettes zijn er ook lichtgewicht sedummatten. Het gebruiken van sedummatten voor een lichtgewicht sedumdak neemt wat meer tijd in beslag. Je moet namelijk verschillende lagen aanbrengen op je dak. Zo bestaat een lichtgewicht sedumdak met sedummatten uit: drainagematten, minerale wol en sedummatten. Dit sedumdak weegt verzadigd ongeveer 40 à 55 kg per vierkante meter.

Bestel hier de lichtgewicht sedummatten

Het onderhoud van een sedumdak lichtgewicht

Ook een lichtgewicht sedumdak heeft het nodige onderhoud nodig. Gelukkig hoef je hier niet veel voor te doen, maar het is toch belangrijk om het volgende jaarlijkse onderhoud uit te voeren:

  • Verwijder onkruid: controleer in het voor- en najaar het sedumdak op onkruid. Je kunt hierbij gewoon over het sedumdak lopen indien nodig.
  • Sedum bemesten: in ons assortiment vind je sedumbemesting. We raden het aan om ongeveer 2 keer per jaar het lichtgewicht sedumdak te voorzien van bemesting.
  • Geef je sedumplantjes water: de sedumplantjes houden zelf veel vocht vast, waardoor ze prima gedijen in droge periodes. Wanneer je het sedumdak net aanlegt in een droge of warme periode, raden we aan om het dak te voorzien van water. Je kunt de sedum sproeien met een tuinslang.