De namen lijken veel op elkaar, waardoor de nodige verwarring kan ontstaan tussen de kardinaalshoed en de kardinaalsmuts. Is er een verschil tussen deze twee haagsoorten en welke namen worden nog meer gebruikt?

De kardinaalshoed is een andere naam voor de kardinaalsmuts, die we ook onder zijn Latijnse naam kennen: Euonymus. Er is dus geen verschil tussen deze twee hagen. Er zijn zeker 180 verschillende soorten kardinaalshoeden en kardinaalsmutsen, waarvan ook vele soorten in Nederland voorkomen. Dit zijn zowel inheemse hagen als geïmporteerde haagsoorten uit het Noordoosten van Azië. In onze webshop vind je de kardinaalsmuts "Euonymus Dart's Blanket" als kant en klaar haag.

Shop hier de kardinaalshoeden van Kantenklaarhagen.nl

De kardinaalshoed in de winter

De kardinaalshoed die inheems is in Nederland, is een haagsoort die in de winter zijn bladeren laat vallen. De kardinaalshoeden die je bij ons op de website vind, zijn geïmporteerde soorten en verkleuren in de herfst en winter van groen naar oranje/rood. Hierdoor heb je ook in de winter een mooie haag om naar te kijken. Onze kardinaalshoeden laten minimaal 20% van hun bladeren in de winter vallen. 

Het kan zijn dat wanneer je de kardinaalshoed plant, hij het eerste jaar wat meer zijn bladeren laat vallen. Dit komt omdat de kardinaalshoed in een kas wordt gekweekt met constante temperaturen. De plotse temperatuurswisseling en het wennen aan de nieuwe omgeving zorgen ervoor dat hij dan wat meer zijn blaadjes laat vallen. Je hoeft je geen zorgen te maken, de kardinaalsmuts groeit het jaar erna altijd weer mooi dicht! Ook wanneer je de kardinaalshoed plant op een plek in de volle zon, laat hij in de winter wat meer bladeren vallen.

Kardinaalshoed op stam of raster

De kardinaalshoed, ook wel de kardinaalsmuts of euonymus genoemd

Je kunt de kardinaalshoed op stam of raster aanschaffen. Bij Kantenklaarhagen.nl vind je alleen de kardinaalshoed op raster. De kardinaalshoed groeit als klimop tegen een stalen raster aan in een biologisch afbreekbare kokosbak. Het voordeel hiervan is, is dat de kardinaalshoed volledig tot de gewenste hoogte is begroeid op het moment van leveren. 

De kardinaalshoed als kant en klaar haag kopen

Bij Kantenklaarhagen.nl vind je 4 verschillende formaten van de kardinaalshoed tegen een raster. Alle kardinaalshoeden op raster zijn 120 centimeter breed. De hoogte kan variëren. Wanneer je de kardinaalshoed in de tuin plaatst, bevestigen je de haag tussen 2 ijzeren of houten palen. Deze kun je eenvoudig meebestellen. De totale breedte van één haagelement met palen is dan 130 cm breed. 

Het kan natuurlijk zijn dat je niet helemaal uitkomt in de tuin. Het laatste haagelement is bijvoorbeeld te groot. Je kunt met behulp van een slijptol of ijzerzaag het ijzeren raster van de kardinaalshoed wat smaller maken, zodat hij uiteindelijk perfect past!

De kardinaalshoeden van Kantenklaarhagen.nl

De kardinaalshoed wordt direct vanaf de kwekerij geleverd binnen 3 werkdagen (mits hij voorradig is). 

Het planten van de kardinaalshoed

Het planten van de kardinaalshoed is relatief eenvoudig. De haagelementen wegen ongeveer 25 à 30 kilo, waardoor je ze met twee personen kunt tillen. Als eerste graaf je een sleuf op de gewenste plek in de tuin, zoals op de erfafscheiding. Daarna plaats je de palen en hang de je kardinaalshoed hiertussen. De biologisch afbreekbare kokosbak waarin de wortels groeien van de kardinaalshoed, plaats je in de sleuf. Voor meer informatie kun je onze uitgebreide installatie handleiding lezen.

Je kunt het beste de kardinaalshoed planten op een schaduw/halfzonnige plaats. Wanneer je hem plaatst in de volle zon, kan de Kardinaalshoed stress krijgen. Hij laat dan in de winter meer bladeren dan gemiddeld vallen. Deze groeien in het voorjaar allemaal weer aan, maar je zit dan toch met inkijk in de winter.

Hoe hard groeit de kardinaalshoed? 

De kardinaalshoed is een makkelijke groeier. Hij groeit wat minder hard dan bijvoorbeeld een Hedera haag. Alsnog groeit de kardinaalshoed ongeveer 30 - 60 cm per jaar. Een Hedera groeit bijvoorbeeld al 50 tot 100 cm per jaar.

Het snoeien van de kardinaalshoed

De kardinaalshoed is een haag die weinig onderhoud en verzorging nodig heeft. Je hoeft de kardinaalshoed immers maar 2 maal per jaar te snoeien, namelijk eind juni en eind september. Houd er wel rekening mee dat je de haag in het jaar na het planten voldoende water moet geven.

Shop hier de kardinaalshoeden van Kantenklaarhagen.nl

Hoe hoog wordt de kardinaalshoed?

De kardinaalshoed als kant en klaar haag wordt niet echt hoger dan het raster waar hij op geleverd wordt. Natuurlijk zal de haag - wanneer je hem niet twee maal per jaar snoeit - uitschieters hebben, maar deze zal je met het halfjaarlijkse onderhoud er weer uit halen. De klimop heeft verder altijd iets nodig om tegen aan te groeien. Is dit er niet, dan zal hij ook niet hoger op breder worden.