Een extensief groendak is een dak dat is voorzien van sedum wat zichzelf vervolgens grotendeels in stand kan houden zonder te veel onderhoud. Dit zijn een hoop moeilijke woorden in één zin, dus laten we daar eens wat beter naar kijken! Als eerste: sedum. Sedum zijn kleine vetplantjes die veel water kunnen opslaan. Deze plantjes leven vooral in extreme gebieden waar bijvoorbeeld lange periodes van droogte zijn. Tijdens een regenbui kan sedum veel water in de bladeren of in andere delen van de plant opslaan, zodat het die droge periodes kan overleven. Indien je sedum plaatst op je dak, spreek je van een sedumdak of ‘groendak’.

Wat is het verschil tussen een intensief groendak en extensief groendak?

Groene daken zijn er grofweg in twee soorten: het intensieve groene dak en het extensieve groene dak.

Wat is een intensief groendak?

Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin of tuindak genoemd. Je kunt een intensief groendak niet op ieder dak aanbrengen, omdat hier een zwaardere constructie voor nodig is. Een intensief groendak weegt namelijk als snel meer dan 300 kg/m2. Een intensief groendak heeft ook meer onderhoud nodig. Denk hierbij aan het snoeien van de planten, water geven van de planten en het bemesten.

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak wordt opgebouwd uit sedum (en soms in combinatie met grassen en andere planten). Afhankelijk van het type sedumdak dat je kiest, weegt dit tussen 30 en 220 kg/m2. Een stuk lichter dus dan een intensief groendak! Een extensief groendak kan zichzelf grotendeels in stand houden. Het onderhoud is namelijk minimaal. Tweemaal per jaar dien je het dak te voorzien van mestkorrels en het onkruid tussen de sedumplanten te verwijderen.

Hoe kun je zelf een extensief groendak aanleggen?

Ja! Je kunt eenvoudig zelf een extensief groendak aanleggen. Dit kun je doen door middel van onze sedumcassettes of onze kant en klare sedummat-pakketten.

Extensief groendak aanleggen met sedumcassettes

Sedumcassettes zijn het eenvoudigst om aan te brengen op een dak. Het enige wat je hoeft te doen is anti-worteldoek als onderlaag te plaatsen op je dak en hierop de sedumcassettes te plaatsen. De sedumcassettes kun je tegen elkaar aanschuiven. Indien je niet helemaal uitkomt met de maatvoering kun je een sedumcassette voorzichtig op maat zagen.

Extensief groendak op een schuurtje

Heb je ook nog een dak 'over'? Een extensief groendak leg je in één dag aan

Extensief groendak aanleggen met sedummatten

Bij het aanleggen van een extensief groendak met sedummatten ben je iets meer tijd kwijt. Dit komt omdat je verschillende lagen dient aan te brengen op je dak. Ook hierbij begin je met het aanbrengen van anti-worteldoek. Vervolgens leg breng je 3 verschillende lagen stuk voor stuk aan. Deze lagen bestaan uit een drainagelaag, substraatlaag en de sedummatten.

Shop hier alles voor een extensief groendak

Qua vierkante meter prijs kom je bij beide soorten redelijk gelijk uit. Het gewicht van de sedummatten is – afhankelijk van het type dat je kiest – veelal net iets lichter, maar het werk is eenvoudiger met de sedumcassettes. Het resultaat van beide soorten extensief groendak is hetzelfde!

Waarom is een extensief groendak duurzaam?

Een extensief groendak is op verschillende fronten duurzaam. Zo voorzie je een stukje van je huis of schuur van meer groen, zonder dat het je veel moeite kost. Insecten krijgen hierdoor ook weer een stukje extra natuur terug.

De sedumplanten van een extensief groendak nemen daarnaast ook CO2 op uit de omgeving, waardoor je een schonere leefomgeving creëert. In de zomer wordt je dak ook minder warm en het extensieve groene dak zorgt ervoor dat de levensduur van je dak wordt verlengd.

Naast dit zijn er nog veel meer voordelen verbonden aan het aanleggen van een extensief groendak. Je vindt hier alle 8 voordelen van een extensief groendak.