Een beukenhaag is een erg bekende haag bij de meeste mensen. Op deze pagina vind je verschillende informatie over de beukenhaag. Je vindt informatie over onder andere het planten van een beukenhaag en het verzorgen er van.

Bekijk hier onze hagen

Het planten van een beukenhaag

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het planten van een beukenhaag, we hebben een paar stappen op een rijtje gezet.

  • De beuk mag niet uitdrogen, dit betekent dat je pas de verpakking van de wortels er af moet halen als je de beukenhaag daadwerkelijk gaat plaatsen.
  • Gebruik een bodemverbeteraar, zoals beukengrond. Beukengrond is een bodemverbeteraar met natuurlijke en planteigen schimmels en bacteriën van beuken.
  • Zorg voor genoeg ruimte voor de beukenhaag, zo kan de beukenhaag mooi dicht groeien.
  • De beukenhaag niet te diep planten
  • Je kan voor het planten de wortels van de beukenhaag nat sproeien. Je mag de wortels niet in water dompelen.

Wanneer beukenhaag planten?

De beste maand om een beukenhaag te planten is rond half/eind oktober of begin/half april. Op deze momenten van het jaar is het blad bruin en is de plant dus in rust. Hierdoor is er minder kans op  uitval. Tijdens de winter bij vorst is het niet mogelijk om de beukenhaag te plaatsen.

Wat is het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk?

Veel mensen weten dat er een verschil zit tussen een beukenhaag en een haagbeuk, maar wat het verschil is, is een groot vraagteken bij vele. Er zijn een paar verschillen die we op een rijtje hebben gezet.

  • Als eerst behoudt de beukenhaag in de winter zijn blad en de haagbeuk verliest al zijn blad.
  • Ook zit er verschil in het blad van de beukenhaag en de haagbeuk. De bladeren van een beukenhaag zijn glad en glanzend terwijl het blad van de haagbeuk meer generfd en ruwer is.
  • Een beukenhaag groeit beter op zandgrond en een haagbeuk groeit juist weer beter op kleigrond.

Blad Fagus Sylvatica  blad detail carpinus betulus - haagbeuk - 120x155

Het verzorgen van een beukenhaag

Als je al jaren lang een beukenhaag hebt staan, zou je haag niet veel verzorging nodig hebben. Als je net een beukenhaag hebt geplant is het geen overbodige luxe om de eerste zomermaanden extra water te geven. Door extra water krijgt de beukenhaag de kans op sterkere wortels te maken en sterk het najaar in te gaan.

 Fagus Sylvatica in de zomer  Fagus Sylvatica in de winter

Het snoeien van een beukenhaag

Een beukenhaag groeit heel snel en als je de haag niet genoeg snoeit verliest de haag zijn vorm door de vele bladeren. Een beukenhaag groeit heel snel en je kan zelf redelijk zien wanneer je beukenhaag weer toe is aan een snoeibeurt. Als je nou een keertje te veel snoeit voor je idee maakt dat niks uit, de beukenhaag groeit erg snel.