Sedum dak maken

Je ziet ze waarschijnlijk steeds meer in je wijk, op tv en online: sedum daken. Sedum daken dragen op een positieve manier bij aan de omgeving en je kunt dit eenvoudig zelf maken. Zeker met de kant-en-klare mogelijkheden en de complete sedum dakbedekking pakketten wordt het een eitje! Benieuwd hoe je een sedum dak makkelijk zelf kunt maken? Wij leggen het je hieronder uit.

1. Welk type sedum dak kun je realiseren op jouw dak?

Wanneer je een sedum dak gaat maken, moet je eerst uitzoeken wat voor dak je hebt. Zo dien je op de volgende punten een antwoord te hebben voordat je de sedum dakbedekking gaat bestellen:

  • Wat is het draagvermogen van je dak? Om sedum dakbedekking te kunnen aanleggen, moet je dak natuurlijk wel wat gewicht aankunnen. Dit kun je navragen bij je aannemer of je kunt dit door een bedrijf laten inspecteren.
  • Is er sprake van een hellingshoek? Heb je een plat dak of een licht hellend dak tot 5°? Dan heb je geluk! Hierop kunnen alle soorten sedum mogelijkheden worden geplaatst. Heb je een hellend dak van 10°, 15° of 25°? Dan kun je alleen kiezen voor sedumcassettes.
  • Heb je wortelwerende dakbedekking? Weet je dit niet zeker of is het antwoord nee, leg dan als eerste anti-worteldoek neer op je dak. Dit kun je halen bij iedere bouwmarkt en is gelukkig goedkoop! 

2. Een sedumdak maken met sedumcassettes of sedummatten

Je kunt op twee manieren een sedum dak maken: met sedumcassettes of met sedummatten. Het hangt af van de hellingshoek van je dak, voor welke optie je kunt kiezen.

  • Wanneer je een plat dak hebt, kun je kiezen voor beide soorten sedum dakbedekking.
  • Heb je een hellend dak van meer dan 5°? Dan kun je alleen kiezen voor de sedumcassettes. Je kunt niet kiezen voor de sedummatten, omdat de verschillende lagen zoals substraat en de matten zelf gaan schuiven.

Hieronder lichten wij beiden soorten sedum dak toe. Voor een uitgebreid overzicht van beide soorten sedum daken, inclusief het gewicht, het aantal plantjes etc., lees dan onze pagina 'Het verschil tussen onze sedumcassettes en sedummatten'.

Zelf een sedumdak maken met sedumcassettes

Sedumcassettes zijn de meest eenvoudige optie om te gebruiken als sedum dakbedekking. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is anti-worteldoek te plaatsen op je dak en je kunt daarover de sedumcassettes plaatsen. De sedumcassettes leg je eenvoudig tegen elkaar aan. Kom je niet helemaal uit? Dan kun je de sedumcassettes voorzichtig op maat maken met een zaag. Daarnaast kun je ook nog een rand van grind om de sedumcassettes heen plaatsen.

Een sedumdak met sedumcassettes met een grindrand.

Shop hier de sedumcassettes

Een sedumdak maken met sedummatten

Ook met sedummatten kun je eenvoudig een sedum dak maken! Onze ‘sedummat compleet pakketten’ bestaan uit alle lagen die je nodig hebt om een sedum dak te maken. Zo bestaat het lichtgewicht pakket uit drainagematten, minerale wol en sedummatten. Het 'normale' pakket bestaat uit drainagematten, substraat en sedummatten. 

Een sedum dak maken met sedummatten is iets bewerkelijker dan wanneer je zou kiezen voor sedumcassettes. Desalniettemin kun je ook een sedumdak, welke bestaat uit sedummatten, binnen 1 dag aanleggen!

Shop hier de sedummatten

Bekijk alle verschillen tussen de sedum daken

We hebben verschillende soorten sedumcassettes en sedummatten. Iedere soort zitten weer diverse verschillen, zoals het totale gewicht, de hoeveelheid vetplantjes en de afmetingen van het pakket. 

Een uitgebreid overzicht van alle verschillen tussen de sedumdaken vind je hier.

3. De handleiding voor het maken van een sedum dak

Wil je graag alle stappen voor het maken van een sedum dak lezen? Die vind je in onze 'Sedum dak maken' handleiding! Zo maak je een sedum dak met sedumcassettes in 2 eenvoudige stappen. Een sedum dak maken met sedummatten doe je in 5 stappen.

In welke seizoenen kun je sedum dakbedekking aanleggen?

Een sedum dak maken kun je het hele jaar door doen, mits het niet vriest. Wanneer het vriest leveren wij de plantjes ook niet uit vanaf de kwekerij en zul je eventjes moeten wachten. Verder kun je het hele jaar door een sedumdak maken!

Indien je in een warme zomer een sedumdak gaat maken, dien je het sedumdak extra te besproeien. Dit doe je iedere dag gedurende 3 weken. Wanneer het regent hoef je dit natuurlijk niet te doen.