De Hedera helix en Hedera hibernica zijn twee populaire haagsoorten in Nederland, zeker wanneer je aan het zoeken bent naar een mooie kant en klaar haag als erfafscheiding. Maar, wat is nu precies het verschil tussen de Hedera helix en de Hedera hibernica? Wij vertellen je daar graag meer over!

1. Waar komen de verschillende Hedera soorten vandaan?

De Hedera helix, die ook wel de klimop wordt genoemd, komt in west en midden-Europa in het wild voor. De Hedera hibernica, ook wel de Atlantische klimop genoemd, vinden we vooral langs de kusten van Schotland, Ierland en Portugal.

2. Wat is het verschil tussen de bladeren van deze haagsoorten?

De Hedera hibernica heeft een iets groter blad dan de Hedera helix. Daarnaast oogt het jonge blad van de Hedera hibernica iets lichter dan het blad van de Hedera helix (Woerner). Ook is het lijnenspel op de bladeren van de Hedera hibernica groen en niet wit.

De Hedera hibernica kan in de winter blad verliezen, maar dat is een zeldzaamheid. Alleen als er strenge vorst is. Overigens kan dit geen kwaad, want de bladeren groeien dan weer aan in de lente.

3. Is de Hedera helix of de Hedera hibernica populairder?

Allebei de haagsoorten zijn ontzettend populair om te gebruiken in de tuin. Veel hoveniers geven de voorkeur aan de Hedera hibernica, terwijl consumenten vaker voor de Hedera helix Woerner kiezen. De Hedera helix Woerner is namelijk iets beter bestand tegen ziekten en kan beter tegen het Nederlandse klimaat

De Hedera helix (Woerner) groeit ook ietsje sneller dan de Hedera hibernica. Hierdoor staat de Hedera helix bij veel mensen bekend als 'woekeraar'. Echter, om zowel de Hedera helix als de Hedera hibernica netjes in vorm te houden dien je ze allebei twee maal per jaar te snoeien. Een kleine moeite die ervoor zorgt dat de kant en klaar haag mooi in vorm en gezond blijft.

Bekijk hier alle Hedera hagen

Het verschil in geur tussen de Hedera hibernica en de Hedera helix

Zijn er nog meer verschillen? Ja, maar ze zijn niet groot. Experts beweren dat de Hedera helix iets muffer ruikt, terwijl de Hedera hibernica een zoete geur heeft. Kijk eens met een microscoop naar de bladeren van de Hedera helix en de Hedera hibernica, dan zie je dat er op beide bladeren witte haartjes te zien zijn. Deze haartjes heten trichomen. De trichomen van de helix staan alle kanten op, terwijl de trichomen op het blad van de hibernica plat liggen.

Een ongetraind oog ziet het verschil tussen een Hedera hibernica en een helix niet. Beide klimopplanten groeien snel, zijn makkelijk in onderhoud en staan schitterend in iedere tuin. 

Hoe snel groeit de Hedera hibernica en de Hedera helix?

De Hedera helix en de Hedera Hibernica staan erom bekent dat ze hard groeien. Hedera hagen worden vaak ook wel gezien als woekeraars. Beide Hedera soorten groeien ongeveer 50 tot 100 cm per jaar.

Door de Hedera twee maal per jaar goed kort te snoeien, zorg je ervoor dat hij niet gaat woekeren. Je kunt de Hedera ook prima vaker per jaar bijsnoeien, mocht je vinden dat hij te hard groeit.

Shop de Hedera helix of de Hedera hibernica als kant en klaar haag!

Wij hebben diverse soorten Hedera klimophagen in ons assortiment, waaronder de Hedera helix WoernerHedera helix glacier en veel meer! Ben je benieuwd naar de Hedera hibernica? Deze mooie kant en klaar haag vind je hier. Al onze Hedera helix en Hedera hibernica hagen groeien als klimophaag tegen een stalen raster. Standaard is de breedte van de hagen 120 cm en 180 cm hoog (gemeten vanaf de grond). Van de Hedera helix Woerner hebben we naast 180 cm hoog  ook nog 100 cm, 200 cm, 220 cm en 300 cm hoog! 

Bekijk alle Hedera Helix en Hedera Hibernica hagen

De Hedera helix of Hedera hibernica in het echt bekijken?

Wil je de verschillen tussen de Hedera helix en de Hedera hibernica zelf zien? Kom deze kant en klaar hagen dan bekijken bij ons kantoorpand in Alblasserdam (ZH). Buiten het afgesloten deel van ons terrein kun je 24/7 al onze kant en klaar hagen bekijken. Wil je graag persoonlijk advies over de Hedera helix en de Hedera hibernica? Maak dan een afspraak. Wij staan je graag persoonlijk te woord.

Je kunt ook onze klantenfoto's bekijken. Hierin zie je de verschillende haagsoorten, waaronder de Hedera Helix en de Hedera Hibernica.