Vervang je saaie houten schutting door een mooie, natuurlijke schutting! Een van de manieren om een natuurlijke schutting te maken in je tuin, is door kant en klaar hagen te plaatsen. Een kant en klaar haag is een haag die al tegen een stalen raster aan is gegroeid. Wanneer je de kant en klaar haag ontvangt van de kwekerij is hij al tot 1,80 m of 2,00 m hoogte begroeid. Je hoeft hem alleen nog maar te plaatsen in de tuin, net zoals een normale schutting! Benieuwd welke natuurlijke schuttingen er allemaal zijn en wat de voordelen hier van zijn? Je leest het hieronder.

De voordelen van een natuurlijke schutting

Natuurlijke schuttingen zien er niet alleen mooi uit, maar ze hebben ook nog diverse voordelen ten opzichte van andere schuttingen:

  • Een natuurlijke schutting is goed voor de biodiversiteit van je tuin en wijk. Een natuurlijke schutting biedt namelijk een woonplaats voor kleine insecten, zoals libelles en spinnen.
  • Een kant en klaar haag als natuurlijke schutting biedt direct privacy in je tuin. Kies je voor een groenblijvende natuurlijke schutting? Dan geniet je het hele jaar door van een groene haag, zelfs hartje winter.
  • Het onderhoud van een natuurlijke schutting valt reuze mee! Bij de meeste natuurlijke schuttingen moet je twee maal per jaar de uitschieters afknippen. Bij sommige natuurlijke schuttingen is één keer per jaar zelfs voldoende.
  • Met een natuurlijke schutting in de tuin creëer je gelijk een groene muur, zonder dat er andere planten aan te pas hoeven komen.

Bekijk alle natuurlijke schuttingen

Onze top 7 natuurlijke schuttingen

We zien ieder jaar weer dat bepaalde natuurlijke schuttingen populairder zijn dan andere soorten. Hieronder vind je onze top 7 van het afgelopen jaar!

1. Kant en klaar haag Hedera Helix Woerner als natuurlijke schutting

Deze haag is erg populair als natuurlijke schutting. Dat komt omdat de Hedera Helix Woerner goed bestand is tegen ziekten, het hele jaar door zijn bladeren vast houdt, goed groeit en mooie donkergroene bladeren heeft.

Hedera helix woerner als natuurlijke schutting

Je kunt de Hedera Helix Woerner ook creatief in je tuin gebruiken, zoals onze klant op de foto hierboven!

2. Kant en klaar haag in hardhouten bak

Wie zegt dat je alleen in een tuin een natuurlijke schutting kunt plaatsen? Welnee! Je kunt ook een natuurlijke schutting plaatsen op je balkon of dakterras. Dit doe je met een kant en klaar haag in een hardhouten bak.

Het overtollige water van de plantenbak gaat tussen de planken door en zal dus niet in de plantenbak blijven zitten. Je kan bij deze hardhouten plantenbak zelf kiezen voor een bijpassende haag.

3. Euonymus (kardinaalsmuts) Dart’s Blanket

Een onbetwiste populaire haag is de Euonymus Dart's Blanket, ook wel de Kardinaalsmuts genoemd. Hij is zo populair omdat deze natuurlijke schutting zijn bladeren redelijk goed vast houdt het hele jaar door. Daarnaast verkleuren ze in de winter rood/oranje, wat een mooie herfstlook geeft aan je tuin.

Euonymus als natuurlijke schutting

Je hebt Euonymus Dart’s Blanket kant en klaar haag in verschillende hoogtes. Je hebt de haag in 120 x 100 cm120 x 180 cm en 120 x 220 cm. Als je het lastig vindt om te berekenen hoeveel hagen je nodig hebt, kan je de rekenmodule gebruiken die bij het product zelf staat. Om deze haag te bevestigen heb je palen nodig, je kan kiezen tussen houten palen en ijzeren palen. Zie je het niet zitten om de haag zelf te plaatsen? Er is altijd een mogelijkheid bij het product zelf om het door ons te laten doen. Ook bij deze haag moet je de haag 2 keer per jaar goed snoeien. De beste maanden om dit te doen zijn eind juni en eind september. De haag kan overal staan, of de haag nou in de zon staat of in de schaduw.

4. Pyracantha Dart's Red - Vuurdoorn haag kant en klaar

Als je zoekt naar een natuurlijke schutting die ook nog eens inbrekers buiten de deur houdt, ben je bij de Vuurdoorn aan het juiste adres. De Vuurdoorn is namelijk een haag met stekels. Mensen denken wel twee keer na voordat ze deze haag te lijf proberen te gaan.

Vuurdoorn als natuurlijke schutting

Het mooie van de Vuurdoorn is dat hij rode besjes geeft. Vaak snoei je deze er wel weer af, maar zeg nou zelf, het ziet er toch mooi uit!

5. Hedera helix glacier

Deze Hedera glacier behoudt zijn blad het hele jaar. Het blad is groen bont. Het plaatsen van deze haag gaat hetzelfde als bijvoorbeeld de Pyrcacantha.

6. Hedera helix Green ripple

Ook aan deze haag heb je weinig onderhoudt. Je hoeft deze haag maar 2 keer per jaar te snoeien. Bij deze haag geldt ook dat je in de maanden eind juni en eind september de haag het beste kan snoeien. Doordat je de hagen 2 keer per jaar snoeit komen er geen giftige besjes in de haag en blijft het blad mooi.

7. De Toscaanse Jasmijn als natuurlijke schutting

Een relatief nieuwe haag in ons assortiment is de Toscaanse Jasmijn. Dankzij deze populaire natuurlijke schutting waan je jezelf even in Italië. De witte bloemen hebben een heerlijke zoete geur en geven je tuin een mooie zomerse touch.

Toscaanse Jasmijn

Let op dat de Toscaanse Jasmijn net wat meer aandacht heeft dan andere hagen. Zo is deze natuurlijke schutting gek op een warm klimaat, iets wat in Nederland en België niet altijd voorkomt. Vriest het in de winter? Dek de Toscaanse Jasmijn dan af met vliesdoek of bubbeltjesplastic. Zo houd je de haag lekker warm en geniet je ook in het jaar erna nog van een prachtige natuurlijke schutting.