Leg eenvoudig een groen dak aan met de sedumcassettes, mobiroofcassettes of sedummatten

Maak van je dak een duurzaam groen dak. Het aanleggen en opbouwen van een groendak, of sedumdak, is relatief eenvoudig. Afhankelijk van je keuze voor sedumcassettes of sedummatten, moet je verschillende stappen volgen op een sedumdak aan te leggen. Bekijk hieronder voor beide soorten welke stappen je moet volgen en ga deze week nog aan de slag!

Het aanleggen van een groen sedumdak met sedumcassettes in 2 stappen

Het aanleggen en opbouwen van een groen sedumdak met sedumcassettes is harstikke eenvoudig! Bekijk hieronder de twee stappen die je moet volgen. 

  1. Onderzoek als eerste of je dak al is voorzien van een wortelwerende laag. Is dit niet het geval? Leg dan anti-worteldoek neer voordat je de cassettes plaatst.
  2. Hierna kun je de sedumcassettes direct op je dak plaatsen en aan elkaar klikken/tegen elkaar aanleggen. Kom je niet helemaal uit met de maten? Zaag de sedumcassettes dan met een handzaag eenvoudig op maat. Het afgezaagde deel van de sedumcassette mag niet bloot komen te liggen aan de rand van het sedumdak. Draai het afgezaagde deel naar een andere sedumcassette toe.

Ligt je nieuwe sedumdak er mooi bij? Geef je plantjes de komende 3 weken regelmatig water. Dit kun je gewoon met de tuinslang doen.

Bekijk hier de collectie met sedumcassettes en bestel direct

De verschillende lagen van een sedumdak met sedummatten

Wanneer je de sedummatten van ons ontvangt, kun je deze bij normale weersomstandige maximaal 24 uur op de pallet laten liggen. Is de temperatuur boven de 20°C? Dan raden wij het aan om ze zo snel mogelijk van de pallet af te halen. Laat ze ook niet in de zon liggen. 

Het aanleggen van een groen sedumdak met sedummatten is iets meer werk dan wanneer je gebruik maakt van sedumcassettes. De opbouw van een sedum dak systeem bestaat uit verschillende lagen, namelijk:

  • Onderop ligt de drainagemat (11 mm);
  • Een substraat laag (50 mm) of minerale wol wanneer je kiest voor de lichtgewicht oplossing (.. mm) ligt hier bovenop;
  • Als laatste plaats je de sedummatten (20 à 40 mm).

Leg naast het sedumdak een grindrand neer van 15 tot 20 centimeter breed, zo voorkom je dat er substraat in de afvoer terecht komt

Tussen de goot en de sedummatten leg je een rand van grind van 15-20 cm breed. Het grind zorgt voor een goede waterafvoer en zorgt ervoor dat er geen substraat in de afvoer terecht komt. Plaats daarnaast ook nog een bolrooster op de hemelwaterafvoer, zodat hier geen grind in terecht komt. Om het plaatje compleet te maken kun je ook nog een scheidingsprofiel aanbrengen tussen de grindrand en de sedummatten. De scheidingsprofielen zijn verkrijgbaar in lengtes van 2m.

Wil je weten hoeveel grind je nodig hebt? Houd dan de rekenregel aan: 20 kg grind voor een grindrand van 2 meter lang en 15 centimeter breed.

De opbouw en aanleg van een sedumdak met sedummatten in 5 stappen

Nu je weet waar een sedumdak van sedummatten uit bestaat, leggen we je graag uit hoe je te werk moet gaan bij het aanleggen van een sedumdak. Het zijn iets meer stappen dan wanneer je kiest voor het plaatsen van kant-en-klare sedumcassettes, maar het resultaat mag er dan ook wel zijn! 

  1. Net zoals bij de sedumcassettes moet je ook bij het gebruik van sedummatten controleren of de dakbedekking wortelwerend is. Is dit niet het geval? Leg dan anti-worteldoek neer.
  2. Leg de drainagematten op je dak en snijd ze op maat.
  3. Leg daaroverheen de minerale wol of de substraatlaag. Heb je gekozen voor de lichtgewicht oplossing en dus voor de minerale wol als tussenlaag? Leg dit haaks op de drainagematten. De minerale wol moet goed op elkaar aansluiten, maar het mag niet overlappen. Is het erg droog? Verzadig de minerale wol/substraatlaag met water alvorens je naar stap 5 gaat.
  4. Leg de sedummatten haaks op de minerale wol (bij de lichtgewicht oplossing) of op de substraatlaag. Zijn de sedummatten te groot? Dan kun je deze eenvoudig op maat knippen of snijden met een stanleymes. Zorg ervoor dat de sedummatten goed op elkaar aansluiten. Ook deze mogen elkaar niet overlappen.
  5. Tijd om de plantjes water te geven! Bewater direct na het aanleggen de sedummatten totdat de minerale wol eronder ook helemaal waterverzadigd is. Dit is nodig voor een goede doorworteling.

Ga aan de slag en bekijk hier de collectie met sedummatten