Plaats sedumcassettes over de bestaande dakbedekking van je schuur

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen voor op de schuur. Zo kan het dak van je schuur bestaan uit dakshingles, dakpannen of dakleer. Bij een plat dak of een licht hellend dak kun je bovenop de bestaande dakbedekking van de schuur, ook sedumcassettes of sedummatten plaatsen. Hiermee creëer je in een handomdraai een groen dak. Benieuwd naar de mogelijkheden van een groen dak op je schuur? Wij leggen je hier graag meer over uit!

De voordelen van sedum dakbedekking op je schuur

Een makkelijke manier om positief bij te dragen aan het klimaat is door bovenop de bestaande dakbedekking van je schuur sedumplanten te plaatsen. Een groen dak heeft namelijk meerdere voordelen, zoals:

  • Je verlengt de levensduur van het dak van je schuur: de extra sedumlaag zorgt voor een beschermende laag en beschermt je dak tegen invloeden van buitenaf.
  • Je verhoogt de CO2-opname in de buurt: de sedumplantjes nemen fijnstof op en helpen de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Toename van de biodiversiteit: een sedumdak is een klein stukje natuur. In het sedumdak kunnen insecten leven, wat ervoor zorgt dat o.a. de vogeltjes uit de buurt weer wat meer te eten hebben.

Nog een leuk voordeel, veel gemeenten financieren (een deel van de) sedumdaken. Neem contact op met je eigen gemeente om te kijken wat de financieringsmogelijkheden zijn.

De verschillende soorten sedum voor op het dak van je schuur

Op onze website vind je verschillende soorten sedum dakbedekkingen. Je kunt kiezen voor sedumcassettes en sedummatten.

Sedumcassettes worden geleverd in een vast formaat en kun je direct op het dak leggen, mits je schuurdak is voorzien van een wortelwerende laag. Heeft het dak van je schuur dit niet of weet je het niet zeker, dan kun je altijd eerst nog anti-worteldoek plaatsen onder de sedumcassettes.

Sedumcassettes zijn het eenvoudigst om te plaatsen op je dak. Je hoeft ze alleen naast elkaar te leggen/aan elkaar te klikken. Kom je niet helemaal uit met het formaat van je dak? Dan kun je de sedumcassettes zelf op maat zagen. Je legt dan de ‘open’ kant tegen een andere sedumcassette aan. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de overige ruimte bij de rand van het dak op te vullen met grind.

Bekijk hier de verschillende soorten sedumcassettes

Sedummatten zijn verkrijgbaar in twee verschillende pakketten: een lichtgewicht versie en een ‘normale’ versie. Het verschil tussen beide soorten zit in de onderlaag. Bij het ‘normale’ pakket ontvang je drainagematten, substraat en de sedummatten. Bij de lichtgewicht mogelijkheid ontvang je andere drainagematten en is de substraatlaag vervangen door minerale wol.

Bekijk hier de verschillende soorten sedummatten

Het plaatsen van sedummatten is iets bewerkelijker dan het plaatsen van sedumcassettes op het dak van je schuur. Dit komt omdat een sedumdak met sedummatten uit verschillende lagen bestaat. Het sedummatten lichtgewichtpakket is het lichtste per vierkante meter van alle soorten. Benieuwd naar alle verschillen tussen de sedumcassettes en sedummatten? Je ontdekt het hier

Voorbeelden van groene dakbedekkingen op de schuur

Onze klanten zijn ook aan de slag gegaan met het plaatsen van sedumcassettes en sedummatten bovenop de dakbedekking van hun schuurtjes. Zie hieronder de resultaten!

Sedumcassettes bovenop de dakbedekking in combinatie met een grindrand aan de zijkant. Op de afvoer is een bolrooster geplaatst, zodat het grind niet in de afvoer komt.

Sedumcassettes bovenop de dakbedekking in combinatie met een grindrand aan de zijkant.

Sedumcassettes kunnen ook prima op een houthok worden geplaatst!

Sedumcassettes bovenop de dakbedekking in combinatie met een grindrand aan de zijkant.