Kosten groen dak

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het aanleggen van een groen dak. Het aanleggen van een groen dak heeft namelijk meerdere voordelen, zoals een isolerende werking en het geeft je huis een mooie natuurlijke uitstraling. Als je ook een groen dak wil aanleggen, dan is het belangrijk om de kosten inzichtelijk te krijgen. Wat kost het aanleggen van een groen dak en is er nog subsidie voor te krijgen? Op deze pagina vertellen wij je meer over de kosten die komen kijken bij het aanleggen van een groen dak.

Bekijk hier onze groene daken

Welke kosten heb je bij het aanleggen van een groen dak?

Je hebt verschillende soorten daken. Zo is het niet op ieder soort dak mogelijk om een groen dak aan te leggen. Het type dak zegt veel over de prijs die je voor een groen dak zal betalen. Over het algemeen hangt de prijs af van de volgende zaken:

  1. Wat is de kwaliteit van je dak?
  2. Welke soort dakbedekking heb je nu op je dak?
  3. Voor welke soort groene dak kies je?
  4. Wat is de oppervlakte van je dak?
  5. Wat is de maximale hellingshoek van je dak?

1. Wat is de kwaliteit van je dak?

De kwaliteit van je dak en dakbedekking is erg belangrijk. Is je dak wel stevig genoeg om hier op sedumcassettes of sedummatten te plaatsen? Wanneer je dit niet zeker weet, kun je het professioneel laten controleren. Daarnaast is het aan te raden om voor de lichtgewicht oplossing te kiezen. Dit zorgt voor minder druk op je dak.

Als je dak niet stevig genoeg is, moet je door een vakman het dak laten verstevigen. Dit kost natuurlijk ook geld, waardoor de kosten van je groene dak kunnen gaan stijgen. Het volledig vervangen van je dak kost gemiddeld tussen de  €75,- en  €150,- per m².

2. Welke soort dak bekleding heb je nu op je dak?

Het is belangrijk dat de dak bekleding die je hebt wortelbestendig is. Veel platte daken in Nederland hebben bitumen als dak bekleding. Deze dak bekleding is niet wortelbestendig. Je kan deze dak bekleding dus ook niet gebruiken als ondergrond. Leg dan als eerste anti-worteldoek neer op je dak. Gelukkig is dit niet zo duur en kun je dit bij iedere bouwmarkt aanschaffen.

De beste dak bekledingen zijn PVC en EPDM. Als je deze dak bekleding al hebt kan je de kosten besparen en hoef je geen anti-worteldoek aan te schaffen. Bij de sedumcassettes van Mobilane (Mobiroof) hoef je geen anti-worteldoek als eerste neer te leggen.

3. Voor welke soort groen dak kies je?

Je hebt twee soorten begroeiingen. Je kunt kiezen voor het aanleggen van een sedumdak of een daktuin. Elk dak heeft zo zijn voordelen en nadelen. Ook de kosten verschillen bij deze verschillende soorten groene begroeiingen.

3a. Het aanleggen van een sedumdak

Op een sedumdak worden vooral vetplanten geplaatst. Doordat vetplanten water opslaan kan een sedumdak redelijk lang zonder water. Een sedumdak is redelijk licht. Als jij een daktuin wilt aanleggen moet je dak meer gewicht kunnen dragen, dus moeten sommige mensen delen van hun dak vervangen of versterken. Hier komen ook weer hogere kosten bij kijken. Voor een sedumdak zijn de meeste daken sterk genoeg.

Aanleggen van een sedumdak - de kosten

3b. Het aanleggen van een daktuin

Bij een daktuin creëer je een tuin op je dak. Er worden meer materialen gebruikt bij het aanleggen van een daktuin. Er worden grassen, struiken en soms ook bomen geplaatst op een daktuin. Doordat er meer materialen worden gebruikt zijn de kosten ook hoger. Vooral bij een daktuin is het belangrijk dat je weet of je dak sterk genoeg is. Ben je hier niet zeker van? Laat een vakman je dak controleren.

Het aanleggen van een daktuin - de kosten

4. Wat is de oppervlakte van je dak?

De grootte van je dak is bepalend voor de kosten. Bij een kleiner dak zullen de kosten minder zijn dan bij een groter dak. Wil je een groen dak aanleggen met de sedummatten of sedumcassettes die je bij ons vindt? Dan krijg je bij het aanschaffen van grotere hoeveelheden een staffelkorting. De kosten per vierkante meter worden lager naarmate je meer koopt.

Bekijk hier onze groene daken

5. Wat is de maximale hellingshoek van je dak?

Platte daken die in de schaduw staan zijn de beste daken voor groene daken. Doordat het dak in de schaduw staat zal het groene dak minder snel uitdrogen.

Van schuine daken kan je ook een groen dak maken. Bij een schuin dak loopt het water sneller weg dus zal het dak eerder kunnen uitdrogen. 

Vanaf een hellingsgraad van 35 graden moeten de vakmannen extra materialen gebruiken om het groene dak aan te leggen. Dit zijn extra kosten. Een groen dak kan je laten plaatsen tot een hellingsgraad van 60 graden. De maximale hellingshoek van onze groene dakoplossingen zijn afhankelijk van het type groene dak dat je kiest. Je vindt hier alle verschillen en de hellingshoeken per type.

Bespaartips bij het aanleggen van een groen dak

Je kunt op verschillende manieren de kosten drukken bij het aanleggen van een groen dak, namelijk: