groen dak

Het vergroenen van je dak brengt momenteel steeds meer voordelen met zich mee. Zo is het natuurlijk een mooi aanzicht en is het milieu vriendelijk, maar tegenwoordig kan je ook in aanmerking komen voor een subsidie die door jouw gemeente of waterschap beschikbaar wordt gesteld. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen dan zal je met een aantal punten rekening moeten houden. Dit hebben we hieronder op een rijtje gezet en toegelicht waarom deze subsidie nu eigenlijk aangeboden wordt.

Waarom is er meer subsidie voor groene daken?

Steeds meer gemeentes stellen subsidies beschikbaar voor het laten aanleggen van een groendak. De reden dat ze dit doen is omdat deze bijdrage in duurzaam groen veel voordelen oplevert. Dit heeft mede te maken met de kosten en de biodiversiteit. Niet alleen voor nu maar ook in de toekomst. Bijvoorbeeld door de verminderde afvoer van regenwater wordt een overbelasting van het riool tijdens hevige regenbuien voorkomen. Dit zorgt ervoor dat riolen minder overstromen waardoor het watermanagement wordt ontlast. Dit is een zeer belangrijke toevoeging voor de overheid vanwege de huidige klimaatveranderingen. 

Daarnaast zorgt een groendak voor een verlaging van de omgevingstemperatuur en verbetert het de luchtkwaliteit. Vooral in steden, waar er veel mensen dicht op elkaar wonen daar kan het erg warm worden in de zomer en brengt het dus een aangenamer klimaat met zich mee. Niet alleen de omgeving maar ook je huis zal minder snel opwarmen vanwege het regulerende effect. Het zonlicht wordt namelijk voor 50% geabsorbeerd waardoor het binnenklimaat een stuk koeler zal zijn en je airco dus minder hard hoeft koelen. 

Een groendak heeft ook een zeer positief effect of de biodiversiteit van de omgeving omdat het een fijne plek is voor bijen, insecten, vlinders en vogels. Niet alleen op dieren maar ook op mensen ervaren een prettiger gevoel in een groene omgeving. Wanneer de gemeente hieraan bijdragen dan zullen hier voorwaarden voor opgesteld zijn. Informeer altijd bij je eigen gemeente wat de exacte voorwaarden zijn. 

Hoe kom ik in aanmerking voor een groen dak subsidie?

  1. Wanneer je geïnteresseerd bent in een groendak, dien je eerst te onderzoeken of dat je dak geschikt is voor de aanleg van een groen dak. Dit kun je navragen bij een erkend bedrijf of je kunt een inspectie laten uitvoeren.

  2. Informeer vervolgens naar de eisen en voorwaarden die je eigen gemeente stelt, indien je in aanmerking wilt komen voor de subsidie. Op basis hiervan kun je een erkend bedrijf zoeken die dit voor je kunt leveren. 

    Kant en klaar hagen werkt nauw samen met zijn leveranciers die deze groene daken voor je kunnen realiseren. Zo leveren ze sedum cassettes van hoge kwaliteit die ervoor zorgen dat je nog lang van je groene dak kunt genieten.

  3. Vraag een gedetailleerde offerte aan waar alle kosten zoals het ontwerp, aanlegkosten, inspectiekosten en het materiaal in verwerkt staan. Dit is erg belangrijk omdat je over deze kosten subsidie kan ontvangen.

    Voor deze offerte kun je contact opnemen met onze klantenservice, die informeren je graag over de kosten en mogelijkheden.

  4. Vervolgens kun je met deze offerte bij je eigen gemeente of waterschap een aanvraag indienen voor een subsidie, en in gesprek gaan of dit wordt goedgekeurd. Gemeentes hebben vaak een beperkte subsidie pot beschikbaar gesteld hiervoor dus wees er snel bij!

Extra voordelen van een groen dak

Niet alleen een mooi groen aanzicht en een interessante subsidie maken groene daken interessant. Zo zijn er nog diverse redenen om te kiezen voor een groen dak waar je misschien nog niet aan hebt gedacht, zoals: 

  • Langere levensduur van je dakbedekking
  • Geluidsisolatie
  • Verkleind de kans op waterschade
  • Opname co2 en fijnstof
  • Waardevermeerdering van je pand

Bekijk hier alle sedumcassettes voor je groene dak

Welk compleet sedum dak systeem past bij jou?

Je vindt bij ons twee verschillende complete sedumpakketten, maar welke is nu geschikt voor jouw dak? Het ‘normale’ sedum pakket is geschikt voor normale tot stevige daken. Dit systeem weegt, wanneer hij gevuld is met water, ongeveer 80 à 90 kilo per vierkante meter. Weet je niet zeker hoeveel gewicht jouw dak aankan? Kies dan voor de lichtgewicht oplossing. Hierbij is het substraat vervangen door een laag minerale wol. Dit systeem weegt ongeveer 45 à 55 kilo per vierkante meter en is dus aanzienlijk lichter!

groen dak subsidie