Wat is het verschil tussen een Hedera Helix en een Hedera Hibernica?

De populaire klimopsoorten Hedera hibernica en de Hedera helix

De Hedera helix, oftewel de klimop, komt in west en midden-Europa in het wild voor. De Hedera hibernica, oftewel de Atlantische klimop, vinden we vooral langs de kusten van Schotland, Ierland en Portugal.

De Hedera hibernica heeft een iets groter blad dan de Hedera helix. Daarnaast oogt het jonge blad van de hibernica iets lichter dan het blad van de helix woerner. Ook is het lijnenspel op de bladeren groen en niet wit.

Veel hoveniers geven de voorkeur aan de hibernica, terwijl consumenten vaker voor de helix woerner kiezen. De Hedera helix woerner is namelijk iets beter bestand tegen ziekten en kan beter tegen het Nederlandse klimaat. De Hedera hibernica kan in de winter blad verliezen, maar dat is een zeldzaamheid. Alleen als er strenge vorst is. Overigens kan dit geen kwaad, want de bladeren groeien dan weer aan in de lente.

Zijn er nog meer verschillen? Ja, maar ze zijn niet groot. Experts beweren dat de Hedera helix iets muffer ruikt, terwijl de Hedera hibernica een zoete geur heeft. Kijk eens met een microscoop naar de bladeren van de helix en de hibernica, dan zie je dat er op beide bladeren witte haartjes te zien zijn. Deze haartjes heten trichomen. De trichomen van de helix staan alle kanten op, terwijl de trichomen op het blad van de hibernica plat liggen.

Een ongetraind oog ziet het verschil tussen een hibernica en een helix niet. Beide klimopplanten groeien snel, zijn makkelijk in onderhoud en staan schitterend in iedere tuin. 

Kies de Hedera die bij jou past! 

Wij hebben diverse soorten Hedera klimophagen in ons assortiment, waaronder de Hedera Helix Woerner (in diverse formaten), Hedera helix glacier en veel meer! Ben je benieuwd naar de Helix hibernica? Deze mooie kant en klaar haag vind je hier.

Heb je nog een vraag over onze kant en klaar hagen? Bekijk hier de FAQ

 

Wacht a.u.b.