Wat is het verschil tussen een Hedera Helix en een Hedera Hibernica?

De populaire klimopsoorten Hedera hibernica en de Hedera helix

De Hedera helix, oftewel de klimop, komt in west en midden-Europa in het wild voor. De Hedera hibernica, oftewel de Atlantische klimop, vinden we vooral langs de kusten van Schotland, Ierland en Portugal.

De Hedera hibernica heeft een iets groter blad dan de Hedera helix. Daarnaast oogt het jonge blad van de hibernica iets lichter dan het blad van de helix woerner. Ook is het lijnenspel op de bladeren groen en niet wit.

Veel hoveniers geven de voorkeur aan de Hedera hibernica, terwijl consumenten vaker voor de Hedera helix Woerner kiezen. De Hedera helix Woerner is namelijk iets beter bestand tegen ziekten en kan beter tegen het Nederlandse klimaat.

De Hedera hibernica kan in de winter blad verliezen, maar dat is een zeldzaamheid. Alleen als er strenge vorst is. Overigens kan dit geen kwaad, want de bladeren groeien dan weer aan in de lente.

Bekijk alle Hedera hagen

Het verschil in geur tussen de Hedera hibernica en de Hedera helix

Zijn er nog meer verschillen? Ja, maar ze zijn niet groot. Experts beweren dat de Hedera helix iets muffer ruikt, terwijl de Hedera hibernica een zoete geur heeft. Kijk eens met een microscoop naar de bladeren van de Hedera helix en de Hedera hibernica, dan zie je dat er op beide bladeren witte haartjes te zien zijn. Deze haartjes heten trichomen. De trichomen van de helix staan alle kanten op, terwijl de trichomen op het blad van de hibernica plat liggen.

Een ongetraind oog ziet het verschil tussen een Hedera hibernica en een helix niet. Beide klimopplanten groeien snel, zijn makkelijk in onderhoud en staan schitterend in iedere tuin. 

Shop de Hedera helix of de Hedera hibernica als kant en klaar haag!

Wij hebben diverse soorten Hedera klimophagen in ons assortiment, waaronder de Hedera helix WoernerHedera helix glacier en veel meer! Ben je benieuwd naar de Hedera hibernica? Deze mooie kant en klaar haag vind je hier. Al onze Hedera helix en Hedera hibernica hagen groeien als klimophaag tegen een stalen raster. Standaard is de breedte van de hagen 120 cm en 180 cm hoog (gemeten vanaf de grond). Van de Hedera helix Woerner hebben we naast 180 cm hoog  ook nog 100 cm, 200 cm, 220 cm en 300 cm hoog! 

Bekijk alle Hedera Helix en Hedera Hibernica hagen