De Hedera soorten

De Hedera, ook wel klimop genoemd, is een groenblijvende kruipende of klimmende plant. De Hedera is verkrijgbaar in verschillende variaties welke van nature voorkomen op veel plaatsen op de wereld. Maar, waar moet je allemaal weten als je de Hedera in je tuin wil laten groeien? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de Hedera! Zo vertellen wij je welke Hedera soorten er zijn, hoe vaak je hem moet snoeien en hoe hard de Hedera per jaar groeit.

Is de Hedera hetzelfde als een klimop? 

Is de Hedera hetzelfde als een klimop? We kunnen hier een kort antwoord op geven: JA. De Hedera wordt in de volksmond ook wel klimop genoemd en visa versa.

De Hedera helix in Nederland

In Nederland komt alleen de Hedera helix van nature voor. Van de Hedera helix zijn weer diverse variaties verkrijgbaar, zoals de populaire Hedera helix Woerner, Hedera helix White ripple, Hedera Helix Goldchild en nog veel meer. Het verschil tussen deze Hedera soorten zit onder andere in de groeisnelheid en de kleur van het blad.

Naast de Hedera helix ken je waarschijnlijk ook de Hedera hibernica. De Hedera hibernica is een atlantische klimop en lijkt ontzettend veel op de Hedera helix. De Hedera hibernica heeft een iets groter blad met een groen lijnenspel in plaats van wit.

Bekijk de verschillende Hedera soorten

De Hedera: de altijd groene plant

De Hedera heeft als voordeel dat hij het hele jaar door groen blijft. Daarnaast drogen de bladeren niet uit en zullen ze in de winter niet of nauwelijks van de plant afvallen. Wanneer je voor een Hedera kiest als haag, hoef je dus niet bang te zijn dat je tijdens de koude maanden met inkijk in je tuin zit. Dat maakt de plant zo geliefd als groene erfafscheiding. 

Direct resultaat met de klimop

Een ander voordeel van de Hedera soorten is dat ze ontzettend snel groeien. Zo kunnen ze wel tot 80 cm groeien in een jaar! Aan de takjes zitten kleine hechtwortels waarmee de Hedera zichzelf kan vasthechten aan muren of aan de grond. Hierdoor kan de plant snel omhoog groeien.

Vind je dat de Hedera haag te hard groeit? Dan kun je hem makkelijk snoeien. Dit kun je doen in het voorjaar en in het najaar. Wij raden bij al onze hagen aan om deze twee maal per jaar te snoeien, zodat ze voller van blad worden en er altijd netjes bijstaan.

Een Hedera helix als kant en klaar haag

Je kunt ervoor kiezen om de Hedera helix als klein stekje te laten groeien tegen een rasterwerk aan. Het duurt dan een aantal groeiseizoenen om de Hedera stekjes tot bijvoorbeeld 2 meter hoog en vol te laten groeien.

Je kunt er ook voor kiezen om een Hedera als kant en klaar haag te kopen. Een Hedera kant en klaar haag ken je wellicht ook wel onder de namen HederaschuttingHederascherm of natuurlijke schutting. Bij een kant en klaar haag heeft de klimop al meerdere groeiseizoenen op de kwekerij gestaan en is de haag al volledig tot de gewenste hoogte begroeid.

Het voordeel van een kant en klaar haag is dat je direct geniet van privacy in je tuin! Je hoeft namelijk niet een aantal jaar te wachten tot je hier van kunt genieten. De Hedera heeft nog een enkel groeiseizoen nodig om volledig vol te groeien, maar dat is zo gebeurd.

De verschillende soorten Hedera kant en klaar hagen

Verschillende Hedera hagen

Alle Hedera hagen kun je 24/7 bekijken bij ons kantoorpand in Alblasserdam.

In onze collectie vind je verschillende soorten Hedera kant en klaar hagen. De meest voorkomende hoogte van de Hedera kant en klaar hagen is 1,80 m. De Hedera helix Woerner is de enige van de Hedera soorten die ook in andere hoogtes verkrijgbaar is, zoals 100 cm, 200 cm, 220 cm en 300 cm. De standaard breedte van de Hedera hagen is 1,20 m breed. Vind je de Hedera haag te hoog of komt de breedte niet helemaal uit op je erfgrens? Dan kun je ze zelf op maat maken met een slijptol of ijzerzaag. 

De Hedera helix Woerner als kant en klaar haag

De Hedera helix Woerner is de meest populaire kant en klaar haag. De Hedera helix Woerner heeft donkere bladeren en groeit snel. Daarnaast is de Hedera helix Woerner goed bestand tegen ziekten. Bekijk de Hedera helix Woerners hier.

De Hedera helix Goldchild als kant en klaar haag

De Hedera helix Goldchild is een langzaam groeiende klimop. De bladeren zijn grijs/groen van kleur en hebben een mooie gele rand. Je kunt deze Hedera in de zon en in de schaduw planten. Bekijk de Hedera helix Golchild hier.

De Hedera helix Glacier als kant en klaar haag

De Hedera helix Glacier heeft mooie grijsgroene bladeren met een lichte rand. De Hedera helix Glacier is ook een makkelijke groeier en goed bestand tegen ziekten. Bekijk de Hedera helix Glacier hier.

De Hedera helix Green ripple als kant en klaar haag

De Hedera helix Green ripple is een iets langzamere groeier dan de Hedera helix Woerner. Deze Hedera soort heeft mooie donkergroene bladeren met geelgroene nerven. De Hedera helix Green ripple kan net zoals de andere Hedera soorten in zowel de zon als de schaduw staan. Bekijk de Hedera helix Green ripple hier.

De Hedera helix White ripple als kant en klaar haag

De Hedera helix White ripple heeft dezelfde eigenschappen als de Green ripple. De bladeren zijn lichtgroen met witte nerven en een witte rand. Bekijk de Hedera helix White ripple hier.

Bekijk de verschillende Hedera soorten

De Hedera planten? Zo doe je dat als kant en klaar haag

De Hedera als kant en klaar haag plaatsen

Het planten van een Hedera als kant en klaar haag is hartstikke eenvoudig. De haagelementen wegen namelijk maar rond de 30 kilo per stuk. Je kunt ze dus prima met twee personen optillen en plaatsen.

Het plaatsen van een kant en klaar haag gaat op bijna dezelfde manier als een schutting. Als eerste dien je een sleuf te graven waar de biologisch afbreekbare kokosbak met de wortels in komen te staan. Wanneer je de sleuf hebt gegraven plaats je de hardhouten of ijzeren palen 130 cm van elkaar vandaan. Hiertussen kun je de haagelementen bevestigen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is wat aarde te plaatsen bovenop de kokosbak en de wortels en de Hedera daarna water te geven.  

Het fijne aan de Hedera haag is dat je hem het hele jaar door kunt planten. Het is alleen niet mogelijk wanneer er vorst in de grond zit.

De verzorging van de Hedera

Het fijne aan de Hedera is dat hij weinig verzorging nodig heeft. Zo hoef je hem alleen in het voorjaar (eind juni) en in het najaar (eind september) een beetje te snoeien. Daarnaast moet je de Hedera in de drie weken na het planten iedere dag water geven (behalve als het al veel regent). En voilà, je hebt een prachtige groene erfafscheiding in de tuin staan.

Is de Hedera giftig?

Een vraag die we vaak gesteld krijgen is: "Is de Hedera giftig?". Het antwoord hierop is ja, de Hedera is mild giftig voor dieren. Een kleine inname is niet dodelijk, maar kan wel zorgen voor braken en diarree. Let op dat andere plantsoorten ook giftig zijn voor dieren. 

Heb je vragen over de Hedera? Stel ze aan onze experts!

Heb je vragen over de Hedera of over de Hedera als kant en klaar haag? Dan kun je ze stellen aan onze experts! We zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 en 17.00. Je kunt ons dan bereiken per chat of via de telefoon. Daarnaast kun je ons natuurlijk altijd mailen! Je vindt onze contactgegevens onderaan deze website.