Hoe worden kant-en-klare hagen gekweekt?

In een korte reportage op Discovery zie je hoe de hagen gekweekt worden.

Wij leveren kant-en-klare hagen. Dit zijn haagplanten die tegen een metalen hekwerken gegroeid zijn. Ze kunnen direct geplaatst worden in de tuin, bijvoorbeeld als erfafscheiding. Maar hoe worden deze levende muren, zoals ze in de documentaire op Discovery genoemd worden, gemaakt?

Hoe worden kant en klaar hagen 'Hedera' gekweekt?

Bij de kwekerij wordt er een stekje genomen van één van de volgroeide hagen. Deze wordt in kleine stukjes stam geknipt met daaraan één blaadje. Deze stukjes worden geplant in een bak met organische en niet organische voeding. Na 4-6 weken hebben de kleine stekjes een wortelsysteem gevormd.

 

Om de hagen te laten groeien wordt er een hekwerk gebruikt van gegalvaniseerd staal. Onderaan wordt er een mat van kokosnootschil geplaatst dat met een haakje aan het hekwerk wordt vast gemaakt. Deze wordt gevuld met bodem mix voor stekken. Daarna worden de stekjes erin geplant. Er gaan 13 potjes in met ieder 5 strengen. Daarna kan het groeien beginnen. De planten worden de komende 18 maanden in een broeikas met een irrigatiesysteem onderhouden. De verzorgers begeleiden de planten omhoog door de strengen om het hekwerk te vlechten. En zo begint de cyclus weer opnieuw.

 

Bekijk hier alle kant en klaar hagen

Weetjes

  • Kant en klaar hagen groeien door een stekje in stukjes te knippen en in boxen met organische en niet organische voedingstoffen te plaatsenWe leveren de hedera helix woerner in vier hoogtes: 100 cm, 180 cm, 220 cm en 300 cm. Daarboven kunnen de planten tot nog ongeveer 4 meter hoogte doorgroeien door middel van een opzetstuk.
  • De hekwerken waar de hagen tegenaan groeien zijn 120 cm breed, omdat dit is makkelijk te vervoeren met het transport
  • Wij leveren de hagen bij jou thuis en kunnen ze ook voor je plaatsen. Wil je het zelf doen? Hier vind je een handleiding voor het plaatsen van kant-en-klare hagen met tips en dingen waarmee je rekening dient te houden.
  • De hagen hebben maar liefst een levensverwachting van 45 jaar!

Bekijk de How it's Made video - Living Walls

Bekijk hieronder een korte documentaire van Discovery bij het programma 'How it's made'.

 

Bekijk meer video's op ons eigen Greenlab YouTube kanaal

Wil je meer te weten komen over het plaatsen van kant en klaar hagen, welke hagen er allemaal zijn of over de voordelen van hagen? Bekijk dan ons YouTube kanaal! Hier vind je vele informatieve video's. Vergeet je niet te abonneren op ons kanaal. 

 

Ga naar het Greenlab (kant en klaar hagen) YouTube kanaal