Groen dak aanleggen

Je ziet het steeds meer in de wijk: groene daken. Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook nog eens vele voordelen! Zo gaat door een groen dak je eigen dak tot wel 3 keer langer mee. De zon komt namelijk niet in aanraking met het dak zelf. Ook is een groen dak goed voor de biodiversiteit in de omgeving en warmt het dak zelf minder op in de zomer. Voordelen genoeg dus! Wil je ook een groen dak aanleggen? Volg hieronder de 5 eenvoudige stappen en ga aan de slag.

Groen dak aanleggen? Bekijk de sedumcassettes en -matten

Stap 1: Controleer je dakbedekking

Voordat je een groen dak kunt aanleggen, is het belangrijk om te dakbedekking te controleren. De bestaande dakbedekking moet wortelwerend zijn. Veelvoorkomende dakbedekking is bitumen. Bitumen is niet wortelbestendig. Dit kun je eenvoudig en goedkoop oplossen door eerst een laag van anti-worteldoek neer te leggen. Dit kun je voor enkele euro’s bij de lokale bouwmarkt halen.

Controleer ook of er geen lekkages zijn op het dak. Je wilt natuurlijk niet dat door het aanleggen van een groen dak een lekkage wordt gevormd.

Stap 2: Controleer hoeveel gewicht het dak aankan

Als volgt is het belangrijk om te controleren hoeveel gewicht het dak aankan. Een groen dak kan namelijk best zwaar zijn per vierkante meter. Op onze website weegt de Mobiroof sedumcassette 58 kg/m² als de cassette volledig verzadigd is. Als de sedumcassette droog is, weegt deze 38 kg/m². Iedere sedumcassette op onze website heeft een ander droog en verzadigd gewicht, dus kijk goed naar welke je besteld en welke er goed bij je dak past. Je vindt hier alle verschillen in een handig overzicht.

Je kunt een groen dak aanleggen op twee verschillende manieren:

  • Een groen dak aanleggen bestaande uit sedumcassettes. Sedumcassetes kun je eenvoudig aan elkaar klikken. Ze zijn al kant en klaar.
  • Een groen dak aanleggen bestaande uit sedummatten. Sedummatten kunnen op maat worden gesneden. Sedummatten wegen minder per vierkante meter.

Stap 3. Aanvegen en verschillende groen dak lagen aanleggen

Wanneer je alles hebt gecontroleerd is het haast tijd om een groen dak aan te leggen! Maak eerst het dak goed schoon met een bezem. Zo kun je gelijk nog een keertje controleren of er geen beschadigingen zijn die voor een lekkage kunnen zorgen.

  1. Vervolgens ga je verschillende lagen aanleggen. Je begint met een anti-worteldoek, dit voorkomt dat wortels door je dak heen gaan groeien.
  2. Na de anti-worteldoek leg je de drainagelaag er overheen. De drainagelaag voert overtollig water af. Dit verschilt per type sedum waar je voor hebt gekozen. Bij sedumcassettes sla je deze stap over.
  3. Daarbovenop komt een substraat te liggen. Dit is een erg belangrijke laag van je groene dak. Substraat is de voedingslaag van de planten. Ook is het een speciale grond voor mos. Bij sedumcassettes zit deze laag in de cassette al verwerkt.

Stap 4. Een grindlaag aanleggen rondom je groene dak

Er wordt ook vaak langs de randen van het groene dak een grindlaag gelegd. Deze grindlaag voorkomt dat vocht optrekt langs de dakrand en het voorkomt dat harde wind onder je groene dak kan slaan. De grindlaag moet een minimale breedte van 20 centimeter hebben.

Wanneer je een grindlaag hebt aangelegd, plaats dan ook een bolrooster op je hemelwaterafvoer. Een bolrooster zorgt ervoor dat er geen grind in de afvoer komt.

Stap 5. De sedumcassettes of sedummatten aanleggen

Dan is het tijd om de sedumcassettes of sedummatten aan te leggen. Op onze website hebben we ook een verschillende soorten sedumcassette. Mocht je deze willen bekijken klik dan hier. Ook hebben we sedummatten. Dit zijn volledige sedumpakketten, bestaande uit alle lagen die je moet aanleggen. Mocht je deze willen bekijken klik dan hier.

Bekijk hier de sedummatten en -cassettes