Sedumcassettes op een plat dak

Je ziet en hoort er steeds meer over: sedumdaken. Deze groene dakbedekking kan op bijna ieder plat dak worden aangebracht. Denk hierbij aan schuurtjes, overkappingen of bijvoorbeeld de carport. Door het aanbrengen van sedum op een plat dak zorg je voor een betere biodiversiteit rondom je huis. Wil je ook sedum op een plat dak aanleggen? Vind op deze pagina alles wat je moet weten!

Wat is sedum?

Voordat we sedum kunnen aanbrengen op een plat dak, is het goed om dit plantje eens onder de loep te nemen. Want, wat is sedum nu eigenlijk? Sedum is een verzamelnaam voor verschillende vetkruiden. Sedum heeft het vermogen om water op te slaan in de bladeren van de plant, waardoor het in extreme gebieden goed kan overleven. Denk daarbij aan gebieden met warme droge zomers en strenge winters.  

In totaal heeft de vetplantenfamilie 400 tot 500 verschillende soorten. Bij een sedumdak worden meestal tussen de 5 en 10 verschillende sedumsoorten gebruikt. Een gemixte samenstelling is beter voor de diversiteit.

De voordelen van sedum

Wanneer je sedum op een plat dak plaatst, brengt dat verschillende voordelen met zich mee:

  • Sedum heeft een isolerende werking;
  • Sedum zorgt ervoor dat het dak minder warm wordt in de zomer;
  • Sedum zorgt voor een hoger rendement van je zonnepanelen (mits je ze om de panelen heen legt);
  • Sedum zorgt voor een verlening van de levensduur van je dak;
  • Sedum slaat regenwater op, waardoor de riolering minder belast wordt;
  • Sedum zorgt voor een opname van CO2;
  • Door een diversiteit van verschillende soorten sedum krijgen insecten ook een extra plekje om te leven!

Kortom, reden genoeg dus om te kiezen voor een sedumdak.

Verschillende soorten sedum voor een plat dak

Op een plat dak kun je twee verschillende soorten sedum aanleggen: sedumcassettes en sedummatten.

Sedumcassettes zijn vierkante of rechthoekige bakjes met daarin een drainagelaag, substraat en verschillende sedumplantjes. Sedumcassettes kun je eenvoudig aan elkaar klikken of tegen elkaar aanleggen op een dak. Indien je niet helemaal uit komt met de afmetingen van de sedumcassettes op je dak, kun je ervoor kiezen om een grindrand rondom de sedumcassettes aan te leggen of om de sedumcassettes op maat te zagen. Sedumcassettes kunnen ook gebruikt worden op licht hellende daken.

Naast sedumcassettes kun je ook kiezen voor kant-en-klare sedummatten. Hierbij ontvang je een pakket bestaande uit meerdere lagen. Deze lagen dien je stuk voor stuk aan te brengen op je platte dak. Als eerste breng je de drainagelaag aan. Daaroverheen breng je een laag met substraat aan. Als laatste rol je de sedummatten uit en plaats je die op je platte dak.

Voor de werking maakt het niet uit welke van de twee soorten sedum je kiest voor je platte dak. Er zit – buiten het verschil in aanbrengen – geen verschil in kwaliteit.

Shop hier sedum voor een plat dak

Hoe sterk is je platte dak?

Bij zowel de sedumcassettes als de sedummatten kun je kiezen uit een lichtgewicht versie. Dit kan handig zijn wanneer het draagvermogen van je dak niet zo sterk is, of wanneer je dit niet weet. Wij kunnen helaas geen uitspraak doen over welk type sedum op jouw dak kan. Dit kun je navragen bij je aannemer of laten onderzoeken. Over het algemeen geldt wel: indien je op het dak kunt lopen, kunnen er ook sedumcassettes worden geplaatst. 

sedum op plat dak

Bij de verschillende sedumsoorten hebben wij het gewicht erbij geplaatst. Kijk hierbij altijd naar het 'gewicht volledig verzadigd'. Dit is het gewicht van de sedummatten of sedumcassettes, wanneer ze volledig zijn gevuld met water.

Het onderhoud van sedum op een plat dak

Een sedumdak is eenvoudig te onderhouden. Het heeft namelijk bijna geen onderhoud nodig! Je dient alleen rekening te houden met het volgende:

  • Leg je sedum aan in een droge periode? Dan dien je de sedum voor 3 weken regelmatig te besproeien;
  • Je dient het dak twee maal per jaar te bemesten met speciale meststoffen. Hierdoor blijft de sedum gezond;
  • Je dient twee maal per jaar het dak na te lopen en handmatig onkruid te verwijderen.