Welke soorten hagen zijn er:

  • Hedera haag
  • Beukhaag
  • Haagbeuk
  • Ligusterhaag
  • Vuurdoorn haag
  • Euonymus

Je bent opzoek naar meer privacy in je tuin en wil dit doen middels een groene erfafscheiding. Dan is een haag een goede oplossing. Dan wil je natuurlijk wel direct een groene volgroeide haag. Dat kan met een kantenklaar haag. Maar, er zijn zo veel verschillende soorten. Hoe weet je nu welke haag het beste is en waar je uit kunt kiezen?

Kant en klaar haag hedera

De Hedera zal bij veel mensen bekend zijn onder de naam 'klimop'. De Hedera haag staat bekend om zijn groenblijvende karakter het hele jaar door. De haag is goed winterhard en zal veelal zonder problemen de winter doorkomen. Zo geniet je het hele jaar door van een prachtige groene erfafscheiding. 

Beukhaag vs. Haagbeuk, wat is het verschil?

Door de namen beukhaag en haagbeuk kan er snel verwarring optreden tussen deze weldegelijk verschillende hagen. De overeenkomst is dat ze in het najaar herfstkleuren aannemen, ze verkleuren mooi bruin.

  1. verschil tussen de bladstructuur van de haagbeuk en de beukhaagVerschil 1: De beukhaag laat zijn blad vallen terwijl de haagbeuk zijn blad redelijk goed vast houdt tot er in het voorjaar nieuwe bladeren doorkomen.
  2. Verschil 2: De beukhaag houdt van de zon of halfschaduw. Terwijl de haagbeuk het goed doet bij wisselende weersomstandigheden, zoals wind en vochtig weer. Ook op een kleigrond doet ze het beter dan de beuk.
  3. Verschil 3: De beukhaag is een beuksoort. Door de naam zou je zeggen dat de haagbeuk ook een beuk soort is, maar de haagbeuk is een berkachtige.

Andere soorten hagen

De Ligusterhaag heeft kleine blaadjes en blijft ook redelijk groen in het najaar. Ze groeit snel en is goed bestand tegen ziekten.

 

Pyrantha’s Dart’s Red is de vuurdoornhaag. Ook in de winter blijft ze groen. Deze haag wordt ook wel gebruikt om indringers af te schrikken omdat de haag rode besjes en grote stekels krijgt.

 

De Euonymus is een schaarse haagsoort. Hij is dan ook niet altijd leverbaar in Nederland. In het najaar verkleurt de haag naar oranje/rood. Tegen ziekten is ze goed bestand, maar ze is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en vochtigheid.

Plaatsen van de hagen

Wil je de hagen plaatsen als afscheiding tussen bijvoorbeeld jou en de buren? Of wil je de hagen plaatsen in een ‘open ruimte’, dan dien je er palen en bevestigingsmaterialen bij te bestellen. Het is ook mogelijk om de hagen tegen een muur of bestaande schutting te plaatsen met muurbeugels. Meer informatie over het plaatsen van een kantenklaar haag vind je hier.

 

Bekijk hier alle kant en klaar hagen van Kantenklaarhagen.nl